mielone szaszłyczki z grilla

28 listopada 2009,
dodał: agf
Artykuł zewnętrzny

Prawdziwa uczta dla wielbicieli mięsa:

  • mięso mielone (ok. 400 g)
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • liście laurowe
  • jajko

Mięso mielone mieszamy z jajkiem, dodajemy wyciśnięty ząbek lub dwa czosnku, dodajemy majeranek, sól, pieprz i bardzo drobno pokruszone liście laurowe. Całość dobrze mieszamy, formujemy w dłonie wałeczki i przez środek przekładamy patyczek do szaszłyków. Ponieważ w naszej mieszance nie ma bułki tartej całość może być lekko rzadka, więc przed położeniem na grilla możemy włożyć na jakieś 0,5-1 h. do lodówki czy na krócej do zamrażalnika. Jeśli jednak nie ma takiej możliwości (ja podczas pobytu na działce nie miałam) możemy od razu układać na grillu, ale najlepiej na bardzo mocny żar żeby w pierwszej kolejności zrobiła się twarda „skórka”. Nie przejmujcie się jeśli mięso będzie czasem kapało… Całość nam się pięknie wysmaży i mimo, że znacznie zmniejszy swoją objętość to będziemy mogli delektować się czystym, zbitym mięsem.

file1259435084



FORUM - bieżące dyskusje

Perfumy i Internet
Jeśli zapach jest już sprawdzony, to jak najbardziej można polować na cenowe okazje ulubionych...
Jak przygotować się do pracy w ogro…
Jak ktoś wie, jak się za to zabrać, to z samodzielnego założenia ogrodu...
Książki
Też lubię. Słucham w drodze do pracy, albo na rowerze. Często też słucham...
Niesamodzielnosc finansowa kobiet
Jeszcze bardziej przeraża, że nie wystarczy pracować na pełnym etacie, żeby mieć emeryturę wystarczającą...