Melonowa rozkosz
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
1/2 melona angielskiego (ciemnozielony)
1/2 ogórka armeńskiego (melon wężowy)
1 melon cytrynowy
1/4 małej czerwonej cebuli
1/2 małej czerwonej papryki
1/4 szklanki czerwonego octu winnego
2 łyżki cukru
1/4 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
4 średnie świeże liście bazylii
1/2 melona angielskiego (ciemnozielony)
1/2 ogórka armeńskiego (melon wężowy)
1 melon cytrynowy
1/4 małej czerwonej cebuli
1/2 małej czerwonej papryki
1/4 szklanki czerwonego octu winnego
2 łyżki cukru
1/4 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
4 średnie świeże liście bazylii
Przygotowanie:
Melony przeciąć na pół, wzdłuż. Wyciąć gniazda nasienne. Pociąć na paski pod kątem. Wsypać do dużej miski. Umytą cebulę i paprykę pokroić w plasterki. Dodać do melonów. Wymieszać ocet, cukier, sól, pieprz i zalać warzywa. Wymieszać delikatnie i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Odcedzić i przełożyć na talerz. Udekorować bazylią posiekaną na małe kawałki. W razie potrzeby dodać sól i pieprz.
Melony przeciąć na pół, wzdłuż. Wyciąć gniazda nasienne. Pociąć na paski pod kątem. Wsypać do dużej miski. Umytą cebulę i paprykę pokroić w plasterki. Dodać do melonów. Wymieszać ocet, cukier, sól, pieprz i zalać warzywa. Wymieszać delikatnie i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Odcedzić i przełożyć na talerz. Udekorować bazylią posiekaną na małe kawałki. W razie potrzeby dodać sól i pieprz.