Mega czekoladowe ciasto z cukinią

17 października 2011, dodał: sensique5
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 115 g miękkiego masła
  • 1/2 szkl. oleju
  • 250 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 300 g mąki pszennej
  • 60 g kakao
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 340 g cukinii startej na tarce o dużych oczkach
  • 60 g posiekanej gorzkiej czekolady

Masło zmiksować na puszysta masę. Stopniowo dodawać olej i nadal miksować. Dodac cukier, wanilię, sodę i proszek do pieczenia. Zmiksować. Następnie kolejno wbijać jajka. Dodawać mąkę naprzemiennie ze śmietaną nie przestając miksować. Na koniec dodać kakao z kawą oraz cukinie i pokrojoną czekoladę. Dokładnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 28 cm natłuścić i wysypać kaszą manną. Wlać ciasto i piec ok 60 min w temp. ok 170 stopni. (Jeśli pieczecie na blaszcze 33×22 to czas pieczenia należy skrócić do ok. 45min). Piec do „suchego patyczka”. Upieczone wystudzić.

Składniki na polewę:

  • 100g czekolady gorzkiej
  • 40g masła

Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko wystudzić i odczekać aż troszkę zgęstnieje. Rozsmarować na wystudzonym cieście.



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...