Mega czekoladowe ciasto z cukinią
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 115 g miękkiego masła
- 1/2 szkl. oleju
- 250 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1/2 szkl. kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
- 300 g mąki pszennej
- 60 g kakao
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 340 g cukinii startej na tarce o dużych oczkach
- 60 g posiekanej gorzkiej czekolady
Masło zmiksować na puszysta masę. Stopniowo dodawać olej i nadal miksować. Dodac cukier, wanilię, sodę i proszek do pieczenia. Zmiksować. Następnie kolejno wbijać jajka. Dodawać mąkę naprzemiennie ze śmietaną nie przestając miksować. Na koniec dodać kakao z kawą oraz cukinie i pokrojoną czekoladę. Dokładnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 28 cm natłuścić i wysypać kaszą manną. Wlać ciasto i piec ok 60 min w temp. ok 170 stopni. (Jeśli pieczecie na blaszcze 33×22 to czas pieczenia należy skrócić do ok. 45min). Piec do „suchego patyczka”. Upieczone wystudzić.
Składniki na polewę:
- 100g czekolady gorzkiej
- 40g masła
Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko wystudzić i odczekać aż troszkę zgęstnieje. Rozsmarować na wystudzonym cieście.