Mega czekoladowe ciasto z cukinią

17 października 2011, dodał: sensique5
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 115 g miękkiego masła
  • 1/2 szkl. oleju
  • 250 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 300 g mąki pszennej
  • 60 g kakao
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 340 g cukinii startej na tarce o dużych oczkach
  • 60 g posiekanej gorzkiej czekolady

Masło zmiksować na puszysta masę. Stopniowo dodawać olej i nadal miksować. Dodac cukier, wanilię, sodę i proszek do pieczenia. Zmiksować. Następnie kolejno wbijać jajka. Dodawać mąkę naprzemiennie ze śmietaną nie przestając miksować. Na koniec dodać kakao z kawą oraz cukinie i pokrojoną czekoladę. Dokładnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 28 cm natłuścić i wysypać kaszą manną. Wlać ciasto i piec ok 60 min w temp. ok 170 stopni. (Jeśli pieczecie na blaszcze 33×22 to czas pieczenia należy skrócić do ok. 45min). Piec do „suchego patyczka”. Upieczone wystudzić.

Składniki na polewę:

  • 100g czekolady gorzkiej
  • 40g masła

Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko wystudzić i odczekać aż troszkę zgęstnieje. Rozsmarować na wystudzonym cieście.