Mazurek z kremem cytrynowym z bezą
składniki:
230 gram kruchego ciasta na mazurek (przepis TUTAJ)
200 ml mleka 3 %
sok i skórka otarta z 1 cytryny
4 żółtka
140 gram cukru
3 białka
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Kruche ciasto rozwijamy, dzielimy na 6 prostokątów, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy około 20 minut. W rondelku podgrzewamy na małym ogniu mleko ze skórką cytrynową, ucieramy żółtka z połową cukru i powoli łączymy z podgrzanym mlekiem (najpierw dodajemy do żółtek odrobinę mleka a dopiero później wlewamy resztę do rondelka). Mieszamy całość, aż krem zgęstnieje lekko podgrzewając cały czas. Krem powinien mieć konsystencję budyniu. Wlewamy do miski i studzimy. Białka ubijamy z resztą cukru, aby powstała beza. Na każdej porcji upieczonego ciasta kładziemy krem budyniowy cytrynowy i kładziemy warstwę bezy, na chwilkę ponownie wkładamy ciasto, aż beza zbrązowieje.