Mazurek z kremem cytrynowym z bezą

15 kwietnia 2022, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

mazurek cytrynowy

230 gram kruchego ciasta na mazurek (przepis TUTAJ)

200 ml mleka 3 %

sok i skórka otarta z 1 cytryny

4 żółtka

140 gram cukru

3 białka

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.  Kruche ciasto rozwijamy, dzielimy na 6 prostokątów, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy około 20 minut. W rondelku podgrzewamy na małym ogniu mleko ze skórką cytrynową, ucieramy żółtka z połową cukru i powoli łączymy z podgrzanym mlekiem (najpierw dodajemy do żółtek odrobinę mleka a dopiero później wlewamy resztę do rondelka). Mieszamy całość, aż krem zgęstnieje lekko podgrzewając cały czas. Krem powinien mieć konsystencję budyniu. Wlewamy do miski i studzimy. Białka ubijamy z resztą cukru, aby powstała  beza. Na każdej porcji upieczonego ciasta kładziemy krem budyniowy cytrynowy i kładziemy warstwę bezy, na chwilkę ponownie wkładamy ciasto, aż beza zbrązowieje.