Matjasy z pieprzem cytrynowym

16 lutego 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Kilka przepisów naszych czytelników na pyszne matjasy w różnej postaci:

sledzi1

Składniki:

1/2 kg śledzi matiasów
2 duże winne jabłka
1/2 opakowania śmietany kwaśnej 18%
1 cebula
1/2 opakowania majonezu

Matjasy pokroić w kawałki, jabłka obrane zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, cebulę pokroić w kostkę. Wymieszać jabłka z cebulą, dodać wymieszaną śmietanę z majonezem i zalać ułożone w salaterce śledzie tym sosem. Powinny stać przynajmniej 2 godz. Można podawać jako przystawkę, zakąskę na imprezie.

Ziemniaczane szaszłyki z matjasem pieczonym w boczku

Ilość dla 4 osób

4 matjasy
16 cienkich plastrów wędzonego boczku
4 duże ziemniaki
100 g jogurtu
1/2 ogórka
Przyprawa do szaszłyków Galeo
Przyprawa do sosu tzatziki Galeo

Matjasy bardzo dobrze namocz, pokrój na kawałki. Każdy z nich owiń plastrem boczku. Na szpadki do szaszłyków na przemian nadziewaj matjasy i plastry ugotowanych w mundurkach, obranych ziemniaków, posyp Przyprawą do szaszłyków. Piecz na ruszcie na małym ogniu. Podawaj z jogurtem wymieszanym z tartym zielonym ogórkiem i Przyprawą do sosu tzatziki.

Tatar z matijasów

składniki:

mała paczka matijasów
1 jabłko
1 cebula
1 łyżeczka łagodnej musztardy
łyżka majonezu i śmietany
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Śledzie pokroić drobno w kostkę i wymieszać z posiekaną cebulką i musztardą, majonezem i śmietaną. Doprawić do smaku.
Porcję tatara włożyć do niedużego kubka lub salaterki i ugnieść łyżką, odwrócić na półmisku, delikatnie wytrząsnąć zawartość. Odwrócić i  wyłożyć na paterę małe porcje tatara, udekorować.

Śledzie wigilijne inaczej w/g Anulki

Składniki

* Płaty śledziowe matiasy 5 szt
* rodzynki irańskie 10 dkg
* śliwki suszone kalifornijskie 20 szt
* cebula 1 duża szt
* sok z cytryny
* olej kujawski
* ewentualnie sól
* pieprz cytrynowy
* 1/2 łyżeczki cukru

file1267479491

Śledzie namoczyć w zimnej wodzie na 1,5 godziny,zmieniając wodę 3 razy,odsączyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem.Pokroić na kawałki ,skropić sokiem z cytryny,cebulę pokroić drobno,sparzyć na sitku wrzącą wodą , wystudzić.Śliwki kalifornijskie i rodzynki zalać wrzącą wodą,zostawić na 5 min,odsączyć,wytrzeć papierowym ręcznikiem,śliwki drobno pokroić.Układać warstwami w szklanym naczyniu, cebulę,kawałki śledzi,rodzynki i śliwki.Cukier rozpuścić w 1 łyżce soku z cytryny,dodać olej dokładnie wymieszać,zalać śledzie olejem,posypać pieprzem,koniecznie cytrynowym,odstawić na kilka godzin do lodówki.

Anulka
Więcej przepisów na śledzie i matjasy