Maślankowa ,, zaślepka „:

25 grudnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Bardzo oszczędna wersja ,,Polewki de domo „.Akurat za tą zupełnie jałowa wersja polewki nie specjalnie przepadam , ale już niejednokrotnie przekonałam się ,że przy wszelkiego rodzaju schorzeniach wymagających diety doskonale się sprawdza .

Czas : 30 minut

Składniki :

1 szklanka wody

3 szklanki maślanki

Sól

2 łyżki mąki razowej

1,5 łyżki mąki pszennej

4 ziemniaki

2 łyżeczki pokrojonego koperku

Ugotować ziemniaki w mundurkach .W tym czasie kiedy się gotują – zagotować 1 szklankę wody. Mąkę rozrobić z maślanką tak by nie było grudek i wlać na gotującą się wodę . Doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając bo ma tendencje do przypalania się .Osolić do smaku .

Odcedzić ziemniaki , obrać i pokroić w plasterki . Pospać koperkiem .Podawać polewkę wlana w miseczkę i osobno ziemniaki w plasterkach lub ułożyć plastry ziemniaków na talerzu i oblać polewką .

Nie jest to potrawa ,, powalająca „ smakiem .Tak jak mi opowiadała Prababcia gotowano ja w czasach wielkiego głodu .Wersję okraszona cebulka i skwarkami z boczku bardzo lubię ( http://www.garnek.pl/bunia/2899577/polewka-de-domo ) .Tą jem z rozsądku .

file1261734571