Maślankowa ,, zaślepka „:

25 grudnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Bardzo oszczędna wersja ,,Polewki de domo „.Akurat za tą zupełnie jałowa wersja polewki nie specjalnie przepadam , ale już niejednokrotnie przekonałam się ,że przy wszelkiego rodzaju schorzeniach wymagających diety doskonale się sprawdza .

Czas : 30 minut

Składniki :

1 szklanka wody

3 szklanki maślanki

Sól

2 łyżki mąki razowej

1,5 łyżki mąki pszennej

4 ziemniaki

2 łyżeczki pokrojonego koperku

Ugotować ziemniaki w mundurkach .W tym czasie kiedy się gotują – zagotować 1 szklankę wody. Mąkę rozrobić z maślanką tak by nie było grudek i wlać na gotującą się wodę . Doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając bo ma tendencje do przypalania się .Osolić do smaku .

Odcedzić ziemniaki , obrać i pokroić w plasterki . Pospać koperkiem .Podawać polewkę wlana w miseczkę i osobno ziemniaki w plasterkach lub ułożyć plastry ziemniaków na talerzu i oblać polewką .

Nie jest to potrawa ,, powalająca „ smakiem .Tak jak mi opowiadała Prababcia gotowano ja w czasach wielkiego głodu .Wersję okraszona cebulka i skwarkami z boczku bardzo lubię ( http://www.garnek.pl/bunia/2899577/polewka-de-domo ) .Tą jem z rozsądku .

file1261734571



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...