Maślankowa panna cotta z owocami. Deser, który smakuje jak lato

Avatar photo
28 maja 2025,
dodał: Małgorzata Kopeć

Nie wiem, jak Ty, ale ja mam kilka takich deserów, które przywołują u mnie konkretne emocje. Gdy tylko je przygotowuję, czuję się, jakbym przenosiła się w inne miejsce – do ogrodu pełnego kwiatów, na taras pachnący świeżym bzem albo do kuchni mojej babci, gdzie wszystko smakowało jak dom. Jednym z takich deserów jest właśnie panna cotta – ale nie byle jaka. Dziś opowiem Ci o jej nieco lżejszej, bardziej orzeźwiającej wersji – maślankowej panna cotcie z owocami. To kwintesencja delikatności, prostoty i tego czegoś, co sprawia, że nawet zwykły dzień staje się nieco bardziej wyjątkowy.

Włoska panna cotta to klasyka – aksamitna, kremowa, wręcz dekadencka. Ale kiedy dodasz do niej maślankę, zmienia się wszystko. Pojawia się subtelna kwasowość, świeżość, lekkość – i właśnie to mnie w niej urzekło. Maślanka sprawia, że deser przestaje być ciężki, a zaczyna cudownie współgrać z sezonowymi owocami. To trochę jak połączenie elegancji z rustykalnym urokiem – niby finezyjnie, a jednak tak swojsko i przyjemnie.

panna cotta maslankowa

Pamiętam pierwszy raz, kiedy zrobiłam ten deser – był środek czerwca, na targu pachniało truskawkami i bzem, a ja chciałam podać coś, co zachwyci gości, ale nie przytłoczy po obiedzie. Wtedy właśnie zrodziła się panna cotta z maślanką – trochę eksperymentalna, ale szybko podbiła serca moich bliskich. Dziś to jeden z moich popisowych letnich deserów, który robię niemal bez patrzenia w przepis.

Składniki na maślankową panna cottę, które masz pod ręką

Co najlepsze – do przygotowania tego deseru nie potrzeba wyszukanych składników. Wystarczy kilka prostych rzeczy, które znajdziesz w niemal każdej kuchni:

  • 2 szklanki maślanki

  • 1 szklanka śmietanki 36%

  • 15 gram żelatyny

  • 80 gram cukru

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (lub laska wanilii, jeśli chcesz zaszaleć)

Do tego owoce – sezonowe, świeże, najlepiej takie, które aż pachną latem. U mnie najczęściej są to truskawki, maliny, jagody. Ale równie dobrze sprawdzą się pokrojone brzoskwinie, borówki czy porzeczki. Możesz też dodać odrobinę mięty albo odrobinę startej skórki z limonki – niebo.

Jak przygotować maślankową panna cottę?

To naprawdę prostsze, niż myślisz. Wystarczy chwila skupienia i odrobina cierpliwości, bo panna cotta musi się odpowiednio ściąć – ale poza tym to właściwie deser bez wysiłku.

1. Żelatynę zalewam odrobiną zimnej wody i odstawiam na 10 minut do napęcznienia.

W tym czasie w rondelku podgrzewam śmietankę z cukrem i cukrem wanilinowym – ale nie gotuję, tylko doprowadzam do momentu, aż cukier się rozpuści. Jeśli używam laski wanilii, to przekrawam ją wzdłuż i dorzucam do śmietanki, żeby wyciągnąć jak najwięcej aromatu.

2. Do ciepłej śmietanki dodaję napęczniałą żelatynę i dokładnie mieszam, aż się całkowicie rozpuści.

Zdejmuję rondel z ognia i czekam, aż masa lekko przestygnie. Potem dodaję maślankę – najlepiej, żeby miała temperaturę pokojową, dzięki czemu nie zrobią się grudki. Wszystko mieszam, rozlewam do pucharków lub szklanek i wstawiam do lodówki na minimum 4 godziny (a najlepiej na całą noc).

3. Przed podaniem dekoruję świeżymi owocami.

I tu masz pełną dowolność – możesz ułożyć owoce warstwami, zrobić z nich sos, posypać je orzechami albo polać odrobiną miodu. Wszystko zależy od Twojej fantazji.

Dlaczego warto przygotować panna cottę z maślanki?

Po pierwsze – to deser lekki, ale sycący. Nie zasładza, tylko przyjemnie orzeźwia. Po drugie – maślanka jest bardzo zdrowa, bogata w wapń i probiotyki, a do tego niskokaloryczna. Śmietanka dodaje kremowości, ale proporcja sprawia, że nie czujesz się po nim jak po porcji lodów z bitą śmietaną.

Po trzecie – panna cotta to deser, który zawsze wygląda elegancko. Możesz go podać w kieliszkach, słoiczkach, szklankach, a nawet formach silikonowych – i zawsze będzie robił wrażenie. A smak? Powiem Ci tylko tyle: jeden kęs i wiesz, że lato właśnie zaczęło się na dobre. Jeśli szukasz deseru, który zachwyci Twoich gości, ale nie wymaga od Ciebie godzin spędzonych przy piekarniku – spróbuj tej wersji panna cotty. Dla mnie to nie tylko przepis, to sposób na małe święto w środku tygodnia. Wystarczy trochę maślanki, śmietanka i kilka owoców, by przenieść się w zupełnie inny świat.

Smacznego!



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.