Marokańska zupa harira. Pomysł na rozgrzewający posiłek

10 stycznia 2025, dodał: Ewelina Szadkowska

Podczas gdy temperatura oscyluje blisko zera, a na dworze jest szaro i ponuro, szukamy możliwości przyjemnego rozgrzania się w domowym zaciszu. Ciepły posiłek to jedna z przyjemniejszych możliwości przeciwstawienia się panującym chłodom. Aura nie zachęca do wychodzenia z domu, a to oznacza, że mamy więcej czasu, aby we własnej kuchni przygotować pyszny, domowy posiłek. Sycąca marokańska zupa harira będzie doskonała jako pełnowartościowe danie na ciepło właśnie o tej porze roku.

harira

Harira jest tradycyjnym daniem kuchni berberyjskiej. Nazwa zupy pochodzi od arabskiego słowa harr, oznaczającego gorący. W kulturze marokańskiej spożywa się ją w celu przywrócenia sił po okresie postu. Jej podstawą są warzywa strączkowe, głównie ciecierzyca i soczewica, ale bywa urozmaicana również bobem i grochem. Jest to danie mięsne, przygotowywane z baraniną, drobiem lub wołowiną, bogato doprawione, o wyrazistym smaku, esencjonalne i bardzo sycące. Idealnie zaspokoi zimowy apetyt na domowy, ciepły obiad. Kluczową rolę odgrywają tutaj też przyprawy, które nadają jej orientalnego charakteru.

Składniki:

400 g mięsa (najlepiej drób lub wołowina),
¾ szklanki suchej ciecierzycy lub gotowa z zalewy,
½ szklanki suchej soczewicy zielonej,
1 litr bulionu warzywnego,
½ litra gorącej wody,
3 duże pomidory,
2 średnie cebule,
świeże zioła: natka pietruszki i kolendra,
przyprawy: sól, pieprz czarny, cynamon, imbir, ostra papryka, kurkuma, kumin, szczypta szafranu, kolendra,
oliwa do smażenia,
mąka pszenna do zagęszczania,
makaron.

Przygotowanie:

Na oleju podsmażamy pokrojone w kostkę mięso, zdejmujemy z patelni. Dodajemy pokrojona w kostkę cebulę i chwilkę smażymy. Do garnka wlewamy wodę i bulion, dodajemy mięso, cebulę, całość gotujemy około godziny, dodajemy pomidory, które wcześniej  blendujemy, dodajemy do zupy.
Ciecierzycę namaczamy w wodzie przez około 12 godzin (najlepiej zostawić ją na noc) i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Możemy też wykorzystać gotową, ugotowaną cieciorkę z zalewy.
Następnie dodajemy opłukaną zieloną soczewicę (nie wymaga wcześniejszego moczenia) i gotowaną ciecierzycę. Podgotowujemy całość przez 20 minut, dodając w tym czasie przyprawy. Całość gotujemy jeszcze przez 10 minut pod przykryciem, zagęszczając mąką rozrobioną z wodą. W tym czasie przygotowujemy makaron. Możemy to zrobić w osobnym garnku lub ugotować go bezpośrednio w zupie. Gotujemy aż mięso i soczewica będą miękkie.
Przed podaniem dodajemy posiekane świeże zioła.

 



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...