Marokańska zupa harira. Pomysł na rozgrzewający posiłek

12 grudnia 2024, dodał: Ewelina Szadkowska

Podczas gdy temperatura oscyluje blisko zera, a na dworze jest szaro i ponuro, szukamy możliwości przyjemnego rozgrzania się w domowym zaciszu. Ciepły posiłek to jedna z przyjemniejszych możliwości przeciwstawienia się panującym chłodom. Aura nie zachęca do wychodzenia z domu, a to oznacza, że mamy więcej czasu, aby we własnej kuchni przygotować pyszny, domowy posiłek. Sycąca marokańska zupa harira będzie doskonała jako pełnowartościowe danie na ciepło właśnie o tej porze roku.

harira

Harira jest tradycyjnym daniem kuchni berberyjskiej. Nazwa zupy pochodzi od arabskiego słowa harr, oznaczającego gorący. W kulturze marokańskiej spożywa się ją w celu przywrócenia sił po okresie postu. Jej podstawą są warzywa strączkowe, głównie ciecierzyca i soczewica, ale bywa urozmaicana również bobem i grochem. Jest to danie mięsne, przygotowywane z baraniną, drobiem lub wołowiną, bogato doprawione, o wyrazistym smaku, esencjonalne i bardzo sycące. Idealnie zaspokoi zimowy apetyt na domowy, ciepły obiad. Kluczową rolę odgrywają tutaj też przyprawy, które nadają jej orientalnego charakteru.

Składniki:

400 g mięsa (najlepiej drób lub wołowina),
¾ szklanki suchej ciecierzycy lub gotowa z zalewy,
½ szklanki suchej soczewicy zielonej,
1 litr bulionu warzywnego,
½ litra gorącej wody,
3 duże pomidory,
2 średnie cebule,
świeże zioła: natka pietruszki i kolendra,
przyprawy: sól, pieprz czarny, cynamon, imbir, ostra papryka, kurkuma, kumin, szczypta szafranu, kolendra,
oliwa do smażenia,
mąka pszenna do zagęszczania,
makaron.

Przygotowanie:

Na oleju podsmażamy pokrojone w kostkę mięso, zdejmujemy z patelni. Dodajemy pokrojona w kostkę cebulę i chwilkę smażymy. Do garnka wlewamy wodę i bulion, dodajemy mięso, cebulę, całość gotujemy około godziny, dodajemy pomidory, które wcześniej  blendujemy, dodajemy do zupy.
Ciecierzycę namaczamy w wodzie przez około 12 godzin (najlepiej zostawić ją na noc) i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Możemy też wykorzystać gotową, ugotowaną cieciorkę z zalewy.
Następnie dodajemy opłukaną zieloną soczewicę (nie wymaga wcześniejszego moczenia) i gotowaną ciecierzycę. Podgotowujemy całość przez 20 minut, dodając w tym czasie przyprawy. Całość gotujemy jeszcze przez 10 minut pod przykryciem, zagęszczając mąką rozrobioną z wodą. W tym czasie przygotowujemy makaron. Możemy to zrobić w osobnym garnku lub ugotować go bezpośrednio w zupie. Gotujemy aż mięso i soczewica będą miękkie.
Przed podaniem dodajemy posiekane świeże zioła.

 



FORUM - bieżące dyskusje

Taniec w wężu
Ja zawsze się plątałam w takich tańcach zbiorowych:) Nie wspominam ich dobrze...
Weselne menu
Wesela to powinny być od 13.00 - 14.00 bo jedzenie w nocy jest...
Nowa strona
Ja lubię strony, gdzie wszystko jest głównie w formie graficznej, np. filmy, rolki, grfika...
Przygotowania do ciąży
Ja radzę przemyśleć, czy naprawdę chcecie mieć dziecko, a nie potem narzekanie, bo...