Markizy kokosowe z truskawkami

18 lipca 2012, dodał: lucynako
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

30 dkg.truskawek,

2 op.herbatników,

250 ml.śmietanki,

2 łyżki cukru pudru,

1 łyżka wiórków kokosowych,

1 płaska łyżka żelatyny,

1/2 torebki galaretki truskawkowej,

1 łyżka masła lub margaryny,

1/2 tabliczki gorzkiej czekolady.

Wykonanie:

Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody,gdy napęcznieje podgrzać do momentu aż się rozpuści.Ostudzić. Ze śmietanki odlać 3-4 łyżki ( na polewę),pozostałą śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem,dodać wiórki kokosowe i chłodną ale płynną żelatynę – wymieszać i schłodzić.Tężejącą masą smarować herbatniki łącząc po dwa.Truskawki opłukać.osączyć i każdą przekroić wzdłuż na połowę. Galaretkę przygotować wg.przepisu na opakowaniu uwzględniając połowę porcji. Na każdą markizę położyć pół truskawki i zalać delikatnie łyżką tężejącej galaretki.Wstawić do lodówki.

Przygotować polewę lub skorzystać z gotowej :)

Polewa: w rondelku rozpuścić margarynę,dodać połamaną czekoladę i 3-4 łyżki śmietanki – całość podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając aż składniki połącza się w jednolitą polewę.Gotową polewą dowolnie \”popisać\” każdą markizę.Smacznego. NA MARKIZY NAJLEPIEJ NADAJĄ SIĘ MAŚLANE HERBATNIKI PETIT BEURRE,BO NIE ROZMIĘKAJĄ POD WPŁYWEM WILGOTNEJ MASY.

file1342593278



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz