Markizy kokosowe z truskawkami
Składniki:
30 dkg.truskawek,
2 op.herbatników,
250 ml.śmietanki,
2 łyżki cukru pudru,
1 łyżka wiórków kokosowych,
1 płaska łyżka żelatyny,
1/2 torebki galaretki truskawkowej,
1 łyżka masła lub margaryny,
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady.
Wykonanie:
Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody,gdy napęcznieje podgrzać do momentu aż się rozpuści.Ostudzić. Ze śmietanki odlać 3-4 łyżki ( na polewę),pozostałą śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem,dodać wiórki kokosowe i chłodną ale płynną żelatynę – wymieszać i schłodzić.Tężejącą masą smarować herbatniki łącząc po dwa.Truskawki opłukać.osączyć i każdą przekroić wzdłuż na połowę. Galaretkę przygotować wg.przepisu na opakowaniu uwzględniając połowę porcji. Na każdą markizę położyć pół truskawki i zalać delikatnie łyżką tężejącej galaretki.Wstawić do lodówki.
Przygotować polewę lub skorzystać z gotowej :)
Polewa: w rondelku rozpuścić margarynę,dodać połamaną czekoladę i 3-4 łyżki śmietanki – całość podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając aż składniki połącza się w jednolitą polewę.Gotową polewą dowolnie \”popisać\” każdą markizę.Smacznego. NA MARKIZY NAJLEPIEJ NADAJĄ SIĘ MAŚLANE HERBATNIKI PETIT BEURRE,BO NIE ROZMIĘKAJĄ POD WPŁYWEM WILGOTNEJ MASY.