Marcin Molik: Jak smakuje rok – recenzja

11 września 2019, dodał: pinkmause

Marcin Molik: Jak smakuje rokrecenzja

 

Niezależnie od tego, w jakim jesteśmy wieku, nasz organizm ściśle współgra z otaczającą nas przyrodą i przemianami, jakie w niej zachodzą. W różnych porach roku nasze ciało ma inne naturalne potrzeby. Co oczywiste z porą roku związana jest także sezonowa dostępność produktów spożywczych.

Co warto jeść o danej porze roku, żeby zawsze cieszyć się dobrym zdrowiem, dobrym samopoczuciem i cudownymi wrażeniami smakowymi? Na to pytanie doskonale odpowiada Marcin Molik w swoim fantastycznym poradniku kulinarnym, pt. Jak smakuje rok. Książka została wydana nakładem Wydawnictwa Zwierciadło.

Książka Jak smakuje rok przedstawia przepisy na fantastyczne dania w podziale na cztery pory roku. Odkrywanie smaków i wspaniałych oryginalnych dań rozpoczynamy od wiosny, w której bohaterami są: jarmuż, rzodkiewka, szczaw, truskawki i poziomki, kalarepa, szparagi, rabarbar i dania z grilla. Autor przedstawia tu między innymi przepisy na: placki z jarmużem, chutney truskawkowy, kalarepę w cieście, krem szparagowy, sałatę z rabarbarem, pieczoną jagnięcinę w sosie z rabarbaru, łososia grillowanego z warzywami i arbuzem, sałatkę z makaronu z oliwkami, czy filet z kurczaka z mango. Nas urzekły zwłaszcza przepisy na: sałatkę ze szczawiem, bryndzą i jajkiem w koszulce, szparagi smażone na maśle owczym oraz pesto szczawiowe.

Letni bohaterowie smacznych przepisów to natomiast: kwiaty cukinii, bób, pomidor, podgrzybek, kurki, jagody i maliny. W tej części poradnika kulinarnego znajdziemy między innymi wspaniałe pomysły na przygotowanie kwiatów cukinii w tempurze z bryndzą, kwiaty cukinii z chorizo i nowalijkami, pierożki z bobem i musem z topinamburu, makaron orkiszowy z bobem i krewetkami, filetów z dorady z sosem pomidorowo-anyżowym, risotto z podgrzybkami i serem pecorino, cielęcinę smażoną z kurkami i młodą rukolą, pączków z jagodami, czy chałki z konfiturą malinową. Nas oczarowały zwłaszcza receptury kulinarne na: chłodnik z pomidorów i marynowanych malin, smażone podgrzybki z sosem lawendowym, prażone kurki z goframi i jagodami oraz chłodnik z malin z ogórkiem i miętą.

Jesienne przepisy to bogactwo pomysłów kulinarnych z wykorzystaniem: dyni, grzybów, kiszonek, jabłek, śliwek oraz gruszek. Autor przedstawia smaczne i ciekawe przepisy na przygotowanie pierożków z dynią, gęsi z musem dyniowym, oleju grzybowego, risotto z kiszonym burakiem i pieczoną kaczką, gołąbków z gęsiną z kiszonymi pomidorami, burgerów z dzika z frytkami, tatara z jabłka i wędzonego pstrąga, kremu z pasternaku i pieczonych jabłek, jabłek pieczonych na cieście francuskim z solonym karmelem, krem z pora ze śliwkami czy tuńczyka marynowanego w cytrusach z gruszkami, Nam do gustu bardzo przypadły pomysły na krem z dyni z pesto z natki pietruszki, podpłomyków z jagnięciną i kiszoną cebulą oraz krem z dyni z gruszką i maślanką.

Zimę reprezentują głównie warzywa korzeniowe oraz ryby, a bohaterami przepisów Marcina Molika są głównie: żurawina, marchewka, pietruszka, karp, śledź, sery i wołowina. Autor przedstawia tu między innymi swoje autorskie receptury kulinarne na przygotowanie: tarty z żurawiną, karpatki z musem żurawinowym, kremu z marchwi i mleka kokosowego, marchewkowego puree z kiszonym pomidorem, wontony z dziczyzną i pietruszką oraz rozmarynem, kremu pietruszkowego z wanilią, bon-bon z karpia, śledzi w wiśniach, śledzi z chałwą czy kukurydzianego kurczaka z blanszowaną brukselką. Nas zaintrygowały zwłaszcza przepisy na konfiturę żurawinową z czerwonym winem i gorzką czekoladą, migdałowe ciasto marchewkowe z lawendowym kajmakiem, grantin z pietruszki i żeberek oraz tatara z udźca wołowego z majonezem truflowym.

Konkretne przepisy są opisane krok po kroku, więc nawet osoby bez dużego doświadczenia w kuchni poradzą sobie z ich przygotowaniem. Dodatkowo przepisy uzupełnione są przepięknymi nieco rustykalnymi zdjęciami, które wzbudzają zachwyt w każdym czytelniku, a jednocześnie pokazują, jak można przenieść prezentowane przepisy do własnej kuchni. Nasz zachwyt nad fotografiami kulinarnymi prezentowanymi w tej książce jest nieskończony. Właśnie wydanie tego niezwykłego, słodkiego poradnika zasługuje na podkreślenie i największe słowa uznania. Książka jest naprawdę przepiękna, wydana na najwyższym poziomie, co sprawia, że może stanowić ozdobę każdej kuchni, a także może być wspaniałym pomysłem na niebanalny prezent. Jesteśmy pod ogromnym wrażeniem rozpusty zarówno recepturowej, jak też graficznej. Ta książka może i powinna stać się najlepszą przyjaciółką każdego domowego kucharza…

Książkę polecamy wszystkim, doskonałym gospodyniom domowym, które wzbogacą swój niezbędnik nowymi przepisami, łasuchom i wielbicielom nietuzinkowych połączeń smakowych, mamom i babciom, które jak nikt potrafią rozpieszczać swoje rodziny genialnymi daniami, a także wszystkim innym, którzy chcą się nauczyć smacznej i oryginalnej sztuki kulinarnej. Polecamy wszystkim dla odkrywania prawdziwej przyjemności gotowania, łączenia smaków w sposób nieszablonowy i jedzenia oraz przygotowywania oryginalnych, ciekawych i dobrze zbilansowanych posiłków w oparciu o przepisy kuchni na cały rok.

Wydawnictwo Zwierciadło

Od Wydawcy:

Fine dining, kuchnia molekularna, casual diningfast food – trendy kulinarne pojawiają się i znikają. Jest jednak jeden motyw, który jest zawsze aktualny, ożywia kuchnię i filozofię gotowania. Jest to sezonowość. Czy jest coś, co przywołuje chłodną wiosenną bryzę i kuszące aromaty kwitnących kwiatów lepiej niż jagnięcina, szparagi i morele? Co poprawia nastrój w chłodny, jesienny wieczór lepiej niż gulasz z warzyw korzeniowych lub pieczona wołowina z aksamitnym purée z selera? A jeśli zima niesie ze sobą ponure widoki i porywające wiatry, przynajmniej zapowiada początek sezonu truflowego. „Jak smakuje rok” to książka, dzięki której będziecie mogli rozsmakować się w sezonowej kuchni, niekoniecznie tak oczywistej, jakby mogło się to wydawać na pierwszy rzut oka.

Szefowie kuchni nigdy nie przestają szukać inspiracji. Znajdują ją w dziecięcych wspomnieniach o tzw. „comfort food”, podróżach i daniach, które podziwiamy. Ale najlepszą motywacją i jednocześnie źródłem fantastycznych produktów jest sama matka natura. Jeśli ktoś szuka inspiracji w naturze, źródło jego kreatywności nigdy nie wyschnie.

To jest filozofia gotowania Marcina Molika. Sezonowe, lokalne produkty są dla niego inspiracją. Od nich zaczynają się pomysły na potrawy z mięs, ryb czy nabiału. Wydawać by się mogło, że to trudna sztuka, że są produkty, których nie da się w domu dobrze przygotować. Marcin Molik w swojej książce zdradza kilka tajemnic szefów kuchni, które powodują, że dzięki prostym zabiegom gotowanie wykwintnych potraw staje się  łatwe.

Każdy z przepisów z książki „Jak smakuje rok” oparty jest na wybranym produkcie sezonowym. Czy wyobrażaliście sobie, że z malin można zrobić chłodnik? Albo ptasie mleczko z dyni? Kurki prażone są świetnym dodatkiem do deserów, a świąteczne śledzie można zrobić w wiśniówce.

Konsultacje:

Katarzyna Błażejewska-Stuhr – dietetyczka, psychodietetyczka. Uwielbia smaczne i świeże produkty sezonowe. Propagatorka idei, że jeść można prawie wszystko, byleby z umiarem. Jedna z założycielek grupy dietetyczek „kobiety bez diety”. Prowadzi audycję „Z gruszki i z pietruszki” w Radio Kolor.

Aleksandra Błędowska – absolwentka dietetyki, promotorka zdrowego stylu życia, smacznego, a zarazem racjonalnego jedzenia. Gotuje z pasją tak, aby podczas przygotowania potraw zachować jak najwięcej potrzebnych nam składników. Aby to, co świeże nie straciło smaku, zapachu, aby było po prostu zdrowe i smaczne.

Marcin Molik pochodzi z … kuchni. Od najmłodszych lat interesował się gotowaniem. Każdą wolną chwilę spędzał w kuchni z dziadkiem i mamą. To od dziadka zaraził się bakcylem do gotowania. Mama nauczyła go, jak wybrać najlepsze warzywa, do czego używać różnych części mięsa i co zrobić, żeby nic się nie zmarnowało. To był początek idei „no waste”. Podpatrywał, pytał, czasami eksperymentował. Już mały Marcin wiedział, że w kuchni spędzi życie. I tak się stało.Szef kuchni, Marcin Molik nie zapomniał o swoich korzeniach. Czerpie inspiracje z naszej lokalności. Jego specjalnością są wyśmienite, nietuzinkowe potrawy, przygotowane z prostych, sezonowych produktów. Osobiście kisi warzywa, wędzi mięsa, wędliny, ryby i sery. Ręcznie robi parówki z mięsa o najwyższej jakości  i na dodatek sam piecze chleb. To jego „baza”.Zamiłowanie do sezonowości i lokalności nie przeszkadza mu w poszukiwaniach. Chętnie zwiedza świat, również od kuchni. Ze swoich kulinarnych podróży przywozi ciekawostki, które są doskonałym dopełnieniem tradycyjnej polskiej kuchni. To wszystko powoduje, że potrafi wyczarować naprawdę niezwykłe dania. Chłodnik z malin, śledzie w wiśniówce czy rzodkiewki w tempurze to dopiero początek. W swojej książce przekazuje część swojej wiedzy i doświadczeń. A jak już nabierzecie apetytu – szukajcie go w jego kuchni.

 





loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

STOP

FORUM - bieżące dyskusje

Płyta indukcyjna
Płyta indukcyjna jest świetna nie tylko ze względów estetycznych, ale też ze względu na bezpieczeństwo....
nietrzymanie moczu
Spotkała się któraś z was z nietrzymaniem moczu po porodzie? Czy tabletki...
Jaki kierunek studiów wybrać?
Mam znajomą, która w wieku 59 lat zmieniła branżę:) I świetnie sobie radzi:)
Oglądanie filmów w sieci
Ostatnio w ogóle nie mam na to czasu...:/ A iść do kina to...