Marchewkowy piernik z miodem

24 września 2011, dodał: Mysiunia
Artykuł zewnętrzny

Ciasto to robiła już moja prababcia, przepis ten ma już ponad 40 lat! Nieco tylko zmieniony, gdyż czasy się zmieniają, ale smak ciagle ten sam! – rewelacja!

SKŁADNIKI:

  • 0,5 kg marchewki
  • 0,5 kg mąki
  • 10 dag margaryny
  • 3 łyżki miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu Kamis

PRZYGOTOWANIE:

Miękką margarynę ucieramy na puszystą masę z cukrem, miodem oraz żółtkami. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz cynamonem – połowę dodajemy do margaryny i dalej miksujemy. Marchewkę obieramy, ucieramy na drobnych oczkach, bardzo dokładnie odciskamy i dodajemy razem z  resztą mąki do ciasta i dalej mieszamy. Na sam koniec dodajemy ubite na sztywno białka jajek. Gotowa masę wykładamy na posmarowaną blaszkę i  pieczemy przez 1 godzinę w temp 180*.

file1316893772