Marchewkowiec ciasto z marchwi
Artykuł zewnętrzny
2 szklanki marchwi utartej na średnich oczkach
3 jajka
1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
1 niepełna szklanka oliwy
1 szklanka rodzynek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Zetrzeć marchewkę na średnich oczkach i dodać 1 szklankę cukru, aby marchewka zmiękła, pozostawiamy to na 10-15min, po czym odlewamy nadmiar soku. Pozostałe składniki, w tym 0,5 szklanki cukru, wymieszać razem i na koniec dodać marchewkę, wymieszać raz jeszcze. Taką masę wylewamy na wyłożoną papierem blaszkę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st., przez ok. 40-45 min. Smacznego!
Dobra rada: na ciasto można wylać polewę, można również dodać orzechy.