Marchewkowe muffinki z surimi
Artykuł zewnętrzny
składniki:
180 gram mąki
łyżeczka sody oczyszczonej
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
łyżeczka kminku
2 średnie marchewki
100 gram żółtego sera
2 jaja
150 ml mleka
3 łyżki oleju z pestek winogron
120 gram paluszków surimi
łyżka bułki tartej
kawałek masła do foremek
Make połączyć z soda, proszkiem i kminkiem. Następnie dodać marchew i ser starte na tarce o dużych oczkach. Wszystko wymieszać. Jaja ubić z mlekiem, dodać olej, całość przelać do mąki i wymieszać łyżką. Paluszki krabowe pokroić na małe kawałki po około 1,5 cm, dodać do masy. Foremki natłuścić masłem i posypać tartą bułką. Nakładać ciasto do 3/4 wysokości i piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.