Marchewkowe muffinki
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
20 dag mąki
20 dag marchewki
4 jajka
100 ml oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki płatków owsianych
1,5 łyżki cukru
½ łyżeczki cynamonu
Szczypta soli
Cukier puder do posypania muffinek
Masło do wysmarowania foremek
Wykonanie:
Jajka z cukrem zmiksować. Dodać olej i przesianą mąkę z proszkiem, szczyptę soli, cynamon i płatki owsiane. Marchewkę oskrobać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a następnie połączyć z masą jajeczno-mączną. Dokładnie wyrobić łyżką drewnianą. Formę z dołkami natłuścić roztopionym masłem. Napełnić ciastem do połowy wysokości i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170-1800C na 15 minut. Po przestudzeniu posypać cukrem–pudrem.