Marchewki w zalewie słodko-kwaśnej

23 marca 2010,
dodał: caroline1983
Artykuł zewnętrzny

składniki:

1 kg młodych marchewek
1/2 litra octu jabłkowego lub białego octu winnego
25 dag cukru
5 goździków
1 płaska łyżeczka cynamonu

Marchewki umyć, oskrobać, obgotować przez 5 minut, odcedzić.
Cukier zalać 1/4 szklanki wody, wlać ocet, dodać goździki i cynamon, zagotować często mieszając, żeby cukier się rozpuścił.
Do wrzącej zalewy włożyć marchewki i doprowadzić do wrzenia, zostawić do następnego dnia.
Następnego dnia zagotować marchewki w zalewie, ostudzić.
Przełożyć do słoików, zalać zalewą, słoiki zakręcić. Pasteryzować przez 20-25 minut.

file1269347660



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....