Marchewki w zalewie słodko-kwaśnej

23 marca 2010,
dodał: caroline1983
Artykuł zewnętrzny

składniki:

1 kg młodych marchewek
1/2 litra octu jabłkowego lub białego octu winnego
25 dag cukru
5 goździków
1 płaska łyżeczka cynamonu

Marchewki umyć, oskrobać, obgotować przez 5 minut, odcedzić.
Cukier zalać 1/4 szklanki wody, wlać ocet, dodać goździki i cynamon, zagotować często mieszając, żeby cukier się rozpuścił.
Do wrzącej zalewy włożyć marchewki i doprowadzić do wrzenia, zostawić do następnego dnia.
Następnego dnia zagotować marchewki w zalewie, ostudzić.
Przełożyć do słoików, zalać zalewą, słoiki zakręcić. Pasteryzować przez 20-25 minut.

file1269347660



FORUM - bieżące dyskusje

Uzbekistan i Kazachstan
Jakoś mnie tam nie ciągnie - wolę bardziej cywilizowane miejsca....
kąpiel noworodka
Szare mydlo jest najlepsze, ale dziś mamy Ci nie docenią bo jest zbyt...
Perfumy i Internet
Jeśli zapach jest już sprawdzony, to jak najbardziej można polować na cenowe okazje ulubionych...
Jak przygotować się do pracy w ogro…
Jak ktoś wie, jak się za to zabrać, to z samodzielnego założenia ogrodu...