Marchewka curry
Artykuł zewnętrzny
3 duże marchewki
1 średnia cebula
1/2 łyżeczki curry
olej
sól
pieprz
1 łyżka mąki pszennej
ew. garść rodzynków (wcześniej namoczone)
Marchewkę obrać, umyć i zetrzec na tarce jarzynowej z dużymi otworami.
Cebulę obrać i posiekać.
Do rondla lub garnka wlać olej i zeszklić na nim cebulę. Dodać marchewkę i jeszcze chwilę smażyć. Jeśli chcemy to możemy dodać rodzynki.
Wszystkie składniki zalać wodą (tak żeby je prawie przykryła), doprawić curry i gotować ok. 20 minut aż marchewka zmięknie.
Z mąki i oleju zrobić białą zasmażkę i dodać do marchewki. Zagotować, przyprawic do smaku solą i pieprzem. Gdyby potrawa była zbyt gęsta dolać troszkę wody i zagotować
Podawać jako dodatek do dań obiadowych.