Mango – jeden z najzdrowszych i najsmaczniejszych owoców na świecie
Wyśmienity smak i zdrowotne właściwości mango znano w Indiach już 4000 lat temu. Mango jest nieodzownym składnikiem sosów chutney i wspaniałym dodatkiem do przystawek, koktajli, konfitur i sałatek; owoc można jeść w całości, a także w postaci galaretek, budyniu i innych deserów. Dlaczego mango określane bywa jako „owoc bogów”? Jaki wpływ na nasze zdrowie może mieć regularne spożywanie mango? Zapraszamy do lektury.
W Azji Południowej mango uprawiane jest od wielu tysięcy lat. Do Azji Południowo-Wschodniej owoc ten dotarł około V wieku p.n.e., a we wschodniej Afryce mango rozpowszechniło się mniej więcej w X wieku naszej ery. Współcześnie mango uprawiane jest także m.in. w Brazylii, Meksyku, na Karaibach i Bermudach, na Florydzie i w Kalifornii oraz w Hiszpanii. Pierwszymi Europejczykami, którzy mieli styczność z mango, byli Portugalczycy (dzięki handlowi przyprawami w Kerali) i to im zawdzięczamy nazwę tego owocu – występujące w malajskim języku słowo „māṅṅa” zostało przekształcone wpierw na „manga”, a następnie (w niejasnych okolicznościach) końcówkę „a” zamieniono na „o”. Mango zagościło w Europie na dobre na przełomie XVI i XVII wieku.
Drzewa mangowe osiągają w naturze nawet 40 metrów wysokości – te wykorzystywane w uprawach są zazwyczaj niższe (20 m), ale bardziej rozłożyste. Najpopularniejsze odmiany owoców osiągają rozmiary od 0,3 do 0,5 kilograma, ale istnieją gatunki rodzące nawet ponad kilogramowe owoce. W zależności od odmiany owoce mango mogą być z zewnątrz pomarańczowe, żółtawe, czerwone lub zielone. Skórka mango jest cienka i twarda, miąższ, o charakterystycznej pomarańczowo-żółtawej barwie, jest niezwykle soczysty, gęsty i aromatyczny, a tkwiące wewnątrz pestką ma spłaszczony kształt i rozmiary od 4 do 7 centymetrów. Owoce mango dojrzewają od 2 do 4 miesięcy – dojrzałe, nieobrane mango wydziela przyjemny, odrobinę żywiczny zapach.
Aż połowa światowej uprawy mango znajduje się w Indiach, a owoc ten ma tutaj status jednego z najważniejszych dóbr narodowych. W niektórych regionach mango jest podstawowym pożywieniem hinduskiej ludności; w całym kraju mango utożsamiane jest z bogami i stanowi ważny element tradycyjnych kultów i obrzędów: Idealnie dojrzałe mango trzymane przez Ganesę symbolizuje dotarcie do celu, liście mango to popularna ozdoba podczas ślubów i świąt, a kwiaty mango używane są podczas oddawania czci bogini Saraswati.
A dlaczego warto mango jeść?
Z badań amerykańskich naukowców z Texas AgriLife Research wynika, że zawarte w mango substancję mogą przyczyniać się do zahamowania rozwoju raka piersi i okrężnicy. Inne badania – zaprezentowane podczas spotkania Federacji Amerykańskich Stowarzyszeń Biologii Doświadczalnej – dowodzą z kolei, że mango może zapobiegać zespołowi metabolicznemu, pomóc w obniżeniu insulinooporności i polepszyć tolerancję glukozy (niektórzy naukowcy wysuwają nawet śmiałą tezę, że jedzenie mango
niż niektóre leki na cukrzycę lub cholesterol). Zawarte w mango witaminy (witamina A, witaminy z grupy B, witamina C, E i K) wywierają dobroczynny wpływ na naszą cerę. Mango jest także cennym źródłem minerałów, m.in. cynku, fosforu, magnezu, wapnia, żelaza i potasu (niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania serca i układu nerwowego). Osoby na diecie odchudzającej powinny zaś zainteresować się mango ze względu na dużą zwartość błonnika pokarmowego.
Pyszne tortille i znakomite sałatki z mango znajdziemy w ofercie popularnej sieci restauracji ze zdrową żywnością Salad Story.