Mandarynką we flądrę

1 listopada 2010,
dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Lubię flądry – pięknie przyjmują smaki marynat. Kojarzą mi się zawsze z pobytami nad Bałtykiem.

Czas: 20 minut + marynowanie

Składniki:

2 flądry (wypatroszone, ze skórą, bez głowy)

sok z 1 cytryny

sok z 2 dużych – słodkich mandarynek

skórka z mandarynki (1/2 oczyszczona z białego pod skórką i pokrojona w cienkie paseczki)

1 łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu

1/2 płaskiej łyżeczki soli

1 łyżeczka sosu sojowego

1 łyżeczka brązowego cukru

olej do smażenia

1 łyżka masła

mąka do oprószenia

Zrobić marynatę mieszając: sok z mandarynek, cytryny, 1/3 szklanki oleju, cukru, skórki mandarynkowej, sosu sojowego. Zalać nią ryby i zostawić na godzinę w lodówce. Wyjąć ryby z marynaty. Osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Osolić, posypać pieprzem, oprószyć mąką.

Rozgrzać na patelni olej z masłem (raczej sporo – flądry dobrze się smażą jak są w oleju zanurzone). Wkładać rybę na mocno rozgrzany tłuszcz i smażyć na rumiano z obu stron.

file1288602111



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.