Mam dosyć niezdrowych sklepowych ciastek. Te ciasteczka przygotowałam dosłownie w 20 minut

15 września 2024, dodał: Palina Fedarenchyk

Im zimniej się robi, tym bardziej ciągnie mnie do pieczenia. W sklepie napotykam jednak dwa problemy: niezwykle wysokie ceny i olej palmowy. Dopiero niedawno zrozumiałam, że prawie wszystko, co próbowałam z cukierniczego asortymentu, zawierało olej palmowy i tonę cukru.

I właśnie to smutne odkrycie oraz mnożące się pryszcze na mojej twarzy skłoniły mnie do tego, by spróbować upiec ciasteczka samodzielnie. Znalazłam wiele ciekawych przepisów i pierwszym przedstawię wam bardzo prosty przepis na ciasteczka z dżemem. Ciasteczka przygotowuje się dosłownie w 20 minut.

Przedstawiam wam ten niesamowity przepis na ciasteczka:

Składniki:

– Masło (90 g)

– Cukier puder (40 g)

– Ekstrakt waniliowy

– Szczypta soli

– Mąka (140 g)

– Żółtko (1 szt.)

– Dżem

Przygotowanie:

  1. Do masła w temperaturze pokojowej dodajemy cukier puder, ekstrakt waniliowy, sól i żółtko, a następnie mieszamy szpatułką do uzyskania jednolitej masy.
  2. Dodajemy mąkę i szybko zagniatamy ciasto (nie wyrabiamy go długo).
  3. Z powstałego ciasta formujemy kulki o wadze około 20 gramów i spłaszczamy je.
  4. W środku robimy wgłębienie, na przykład  w kształcie koła lub serca (można to zrobić końcem noża i tylną stroną łyżki).
  5. Do środka dodajemy dżem i pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 10-12 minut.

Smacznego!