Mam dosyć niezdrowych sklepowych ciastek. Te ciasteczka przygotowałam dosłownie w 20 minut
15 września 2024, dodał: Palina Fedarenchyk
Im zimniej się robi, tym bardziej ciągnie mnie do pieczenia. W sklepie napotykam jednak dwa problemy: niezwykle wysokie ceny i olej palmowy. Dopiero niedawno zrozumiałam, że prawie wszystko, co próbowałam z cukierniczego asortymentu, zawierało olej palmowy i tonę cukru.
I właśnie to smutne odkrycie oraz mnożące się pryszcze na mojej twarzy skłoniły mnie do tego, by spróbować upiec ciasteczka samodzielnie. Znalazłam wiele ciekawych przepisów i pierwszym przedstawię wam bardzo prosty przepis na ciasteczka z dżemem. Ciasteczka przygotowuje się dosłownie w 20 minut.
Przedstawiam wam ten niesamowity przepis na ciasteczka:
Składniki:
– Masło (90 g)
– Cukier puder (40 g)
– Ekstrakt waniliowy
– Szczypta soli
– Mąka (140 g)
– Żółtko (1 szt.)
– Dżem
Przygotowanie:
- Do masła w temperaturze pokojowej dodajemy cukier puder, ekstrakt waniliowy, sól i żółtko, a następnie mieszamy szpatułką do uzyskania jednolitej masy.
- Dodajemy mąkę i szybko zagniatamy ciasto (nie wyrabiamy go długo).
- Z powstałego ciasta formujemy kulki o wadze około 20 gramów i spłaszczamy je.
- W środku robimy wgłębienie, na przykład w kształcie koła lub serca (można to zrobić końcem noża i tylną stroną łyżki).
- Do środka dodajemy dżem i pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 10-12 minut.
Smacznego!