Malinowy torcik z kremem jogurtowym

18 lipca 2012, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

BISZKOPT: 4 jajka, 15 dag cukru, 2 łyżeczki ciepłej wody, szczypta soli, 10 dag mąki pszennej, 5 dag mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia.

Białka ubić z cukrem i wodą. Dodawać po jednym żółtku oraz szczyptę soli. Na koniec dodać mąki zmieszane z proszkiem. Piec w  tortownicy o średnicy 27cm, 30 min w temp. 180st. Przestudzić i przekroić na 3  krążki.

KREM: 25 dag twarogu półtłustego, 400g jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki żelatyny, 4 łyżeczki likieru malinowego, 5 łyżek cukru, 2 łyżeczki soku z cytryny, 60 dag malin.

Żelatynę rozpuścić w trosze zimnej wody, odstawić na 10 min. Następnie podgrzewać, aż się rozpuści, przestudzić, dodać likier malinowy. Twaróg utrzeć z jogurtem, cukrem i sokiem z cytryny, dodać przygotowany likier. Maliny rozgnieść widelcem i lekko osączyć, dodać do masy. Kremem przełożyć ciasto.

PONADTO: 330g śmietany kremówki, 2 śmietan-fixy, 4 łyżki cukru pudru.

Śmietanę ubić z pudrem oraz fixem. Posmarować wierzch i boki tortu. Udekorować według uznania.

Nie jest mocno słodki, ma lekko kwaskowy smak. Ze względu na dodatek świeżych owoców i jogurtu tortu nie należy zbyt długo przechowywać.

file1342631046