Malinowy strudel z kremem
Ciasto: 2 szkl. mąki, 6 łyżek cukru, 2 jajka, szczypta soli, 20 dag margaryny, łyżka oleju.
Ze składników (prócz oleju) zagnieść ciasto. Uformować kule, posmarować olejem, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Następnie rozwałkować na kształt trójkąta i ułożyć na natłuszczonej blaszce.
Krem: jajko, szczypta soli, łyżeczka mąki ziemniaczanej, łyżeczka skórki ze świeżej pomarańczy, 2 łyżki cukru, 1/2 szkl. mleka.
Jajka z cukrem i mąką ubić na parze. Dodać mleko, szczyptę soli i skórkę, stale mieszając gotować, aż zgęstnieje.
Maliny: 1/2 kg świeżych malin, 3/4 szkl. brązowego cukru, łyżeczka świeżej skórki z pomarańczy, 2 łyżki margaryny.
Maliny zasypać cukrem i skórką. Osączyć na sicie. Margarynę stopić, przestudzić. Ciasto posmarować margaryną. Wyłożyć krem, na kremie rozłożyć maliny tak, by brzegi ciasta nie były posmarowane. Brzegi zwinąć do środka formując podłużny strudel. Posmarować resztą margaryny. Piec ok. 30 min w temp. 200st. Przed podaniem oprószyć pudrem.
Pyszny strudel z ostatnich jesiennych malin…Zniknął w mgnieniu oka:)