Malinowiec pod pierzynką

28 czerwca 2013, dodał: Yolana
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

10 dkg ryżu

pół litra tłustego mleka

2 jajka

25 dkg malin

3 białka z jajek

1 łyżka soku z cytryny

1 opak. cukru waniliowego

szczypta soli

¼ kostki masła

1 szklanka cukru

Przygotowanie:

Mleko zagotować z dodatkiem soli, łyżki cukru i cukru waniliowego. Następnie dodać ryż i gotować przez 20 min. Masło utrzeć z 2 łyżkami cukru. Żółtka jaj dodać do masła, ciągle ucierając. Białka z 2 jaj ubić z 2 łyżkami cukru, a następnie dodać do ugotowanego i przestudzonego ryżu.

Formę wysmarować masłem, wsypać na dno maliny, a na nie położyć ryż. Piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 30 minut. Przed końcem czasu ubić trzecie białko z pozostałym cukrem i wyłożyć na ryż. Piec jeszcze przez 15 minut.