Małdrzyki czyli placuszki z twarogu

16 marca 2010, dodał: caroline1983
Artykuł zewnętrzny

50 dag białego sera
ok 3/4 szklanki maki
5 dag masła lub margaryny
4 jaja
4 łyżki słodkiej śmietany
sól
olej

Ser dwukrotnie zmielić w maszynce. Ucierając dodawać stopniowo po 1 jajku, stopione i przestudzone masło, śmietanę i mąkę. Na koniec dodać szczyptę soli i wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję taką jak ciasto na racuchy.
Na głębokiej patelni rozgrzać olej i nakładać porcjami ciasto formując placuszki w taki sam sposób jak racuchy. Smażyć z obydwu stron na złoty kolor.
Podawać na ciepło z surówką lub sosem lub w wersji na słodko z cukrem lub konfiturami.

file1268699785



FORUM - bieżące dyskusje

Ubrania hand made
Ja się uczę robienia na drutach, żeby mieć własnoręcznie wydziergane sweterki...
Fryzura na półmetek/połowinki
Taka jak na wesele, bo impreza przecież podobna;)
Nauka niemieckiego
Fajnie byłoby uczyć się z native speakerem albo kimś, kto był parę lat w Niemczech...
Jęczmień znacznych rozmiarów
Warto często przemywać oczy np. naparem z rumianku...