Makrela z czosnkiem i szałwią
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
4 makrele /80 dag/,
1 łyżeczka soli,
4-5 listków świeżej szałwi lub 2 łyżeczki suszonej,
1 łyżka pieprzu zielonego Prymat,
2 łyżki masła,
2 ząbki czosnku
Przyrządzanie:
Makrele oczyścić, wypatroszyć, dokładnie umyć, wewnątrz i zewnątrz, osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć solą. Czosnek obrać i razem z umytymi listkami szałwi drobno posiekać. Miękkie masło wymieszać z szałwią i czosnkiem, dodać zielony pieprz. Masą tą wysmarować ryby w środku i na zewnątrz. Opiekać na mocno rozgrzanym grillu po5-7 min z każdej strony. Podawać z bagietką i sałatką z kapusty.