Makówki, czyli drożdżówki z makiem

30 sierpnia 2011, dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny

moje ulubione – i w produkcji i w jedzeniu :)

proporcje na około 15 bułek:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 20 g suchych drożdży
  • 1/3 szklanki (może być odrobina mniej – w zależności od słodkości nadzienia)
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • pół łyżeczki soli
  • 70 g masła

Na farsz:

  • mała puszka gotowej masy makowej
  • garść posiekanych migdałów, rodzynek oraz dwie łyżki miodu

Gotowy farsz wymieszaj na patelni z orzechami i sparzonymi rodzynkami, pod koniec dodaj miodu i dokładnie zagrzej wciąż mieszając.

Pozostaw do ostygnięcia.

Mleko wymieszaj z jajkami w dużej misce – najlepiej widelcem. Dodaj mąkę wymieszaną z drożdżami i cukrem, następnie dodaj masło i sól. Ręcznie lub mikserem wyrób gładkie ciasto, powinno odchodzić od miski. Przykryj ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu aż podwoi objętość.

Po tym czasie podziel ciasto na około 15 części i formuj z nich kulki. Rozwałkuj je i nakładaj farsz, następnie zwiń jak naleśnika i zegnij wzdłuż na pół, przekrój do połowy długości nożem od strony zgięcia i rozłóż delikatnie – coś na kształt serca.

Posmaruj bułki odrobiną mleka i układaj na blasze w sporych odstępach.

Piec około 20 minut w temp. 200 st. C

file1314712562