Makowiec na biszkopcie pod pierzynką z płatkami migdałów
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 7 jaj
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g mąki pszennej
- 120 g cukru
- 2 łyżki wody
- gotowa masa makowa
- 2 gotowe kremy waniliowe np. gellwe
- płatki migdałów
Masa
Do masy makowej wbić 3 żółtka i wsypać proszek do pieczenia. Z 3 białek ubić sztywną pianę, którą należy delikatnie połączyć z masą makową. Całość wylać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę do pieczenia. Przystępujemy do dalszego kroku :)
Biszkopt
4 jajka ubić z cukrem. Pod koniec ubijania dodać 2 łyżeczki proszku do pieczenia i mąkę. Na sam koniec dodać 2 łyżki wody. Otrzymaną masę wylać na wcześniej wyłożoną na blaszce masę makową.
Otrzymany warstwowy placek należy piec w temperaturze 180ºC przez ok. 35 minut.
Po wystygnięciu należy odwrócić upieczony blat w ten sposób, aby na spodzie był biszkopt a mak na górze. Na to wyłożyć wcześniej przygotowany gotowy krem (ja nie dodaję już do niego margaryny). Wierzch kremu posypać prażonymi płatkami migdałów lub zetrzeć czekoladę.
Smacznego!