Makowe kokardki z pieczarkami i kiełbasą
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
Makaron:
szkl. mąki pszennej
1 jajko
2-3 łyżki maku
odrobina wody
+ ok. 150g zmielonych ziemniaków
woda
Dodatki:
1 duża czerwona cebula
ok. 250g pieczarek
ok. 250 g kiełbasy
3 małe ogórki konserwowe
Przygotowanie:
Z podanych składników wyrobić twarde ciasto. Rozwałkować cienko, pokroić na małe prostokąty (ok. 1,5cm – 2 cm) i uformować kokardki. Gdy podeschną, ugotować.
W międzyczasie podsmażyć na oliwie pokrojoną: czerwoną cebulę, pieczarki i kiełbasę (ok. 15 min.). Dodać ugotowany i odcedzony makaron oraz pokrojone w plasterki ogórki konserwowe. Chwilę poddusić razem pod przykryciem. Podawać gorące.