Makaronowe pierożki w pomidorach

3 października 2013, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

250g makaronu  np. 4-jajecznego w kształcie pierożka,

cebula,

zielona papryka,

4 mięsiste pomidory,

2 jajka,

2 ząbki czosnku,

8 czarnych oliwek,

2 łyżki koncentratu pomidorowego,

łyzka posiekanej bazylii,

łyżka posiekanej natki pietruszki,

sól, pieprz.

Makaron gotować w osolonym wrzątku ok. 7 minut,odcedzić. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Dodać posiekany czosnek. Pomidory umyć, pokroić w kosteczkę, dodać do cebuli. Dodać oczyszczoną, pokrojoną w kostkę paprykę i koncentrat pomidorowy. Wlać 1/4 szkl. ciepłej wody i dusić ok. 5 minut na małym ogniu. Doprawić. Zdjąć z ognia, dodać makaron, rozkłócone jajka oraz posiekane zioła. Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą żaroodpornej formy do zapiekania. Piec ok. 15 minut w temp. 180st.

Sos:

3 mięsiste pomidory,

mała cebula,

ząbek czosnku,

2 łyżki koncentratu pomidorowego,

sól, pieprz.

Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Dodać umyte, pokrojone w kostkę pomidory oraz koncentrat. Dusić ok. 10minut na małym ogniu. Doprawić do smaku. Makaron podawać z sosem pomidorowym.