Makaron ze szpinakiem

16 czerwca 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

– 1/2 paczki makaronu wstążki

– 30 dag szpinaku

– 15 dag sera rokpol

– 1/2 kubka jogurtu naturalnego

– 2 ząbki czosnku

– 2 łyżki oliwy

– 4 łyżki tartego żółtego sera

Szpinak umyć, osączyć i posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, zeszklić na łyżce oliwy, dodac szpinak, smażyć nie przerywając mieszania, po  5 minutach zdjąć z ognia, dodać pokruszony rokpol, dusić kilka minut. Dodać śmietanę, dokłądnie wymieszać. Zagotować w garnku osoloną wodę z 1 łyżką oliwy, do wrzątku włożyć makaron, gotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, osączyć na sitku i przełożyć na talerze. Dodać sos szpinakowy. Gotowe danie posypać żółtym serem.