Makaron ze szpinakiem
Artykuł zewnętrzny
– 1/2 paczki makaronu wstążki
– 30 dag szpinaku
– 15 dag sera rokpol
– 1/2 kubka jogurtu naturalnego
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki oliwy
– 4 łyżki tartego żółtego sera
Szpinak umyć, osączyć i posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, zeszklić na łyżce oliwy, dodac szpinak, smażyć nie przerywając mieszania, po 5 minutach zdjąć z ognia, dodać pokruszony rokpol, dusić kilka minut. Dodać śmietanę, dokłądnie wymieszać. Zagotować w garnku osoloną wodę z 1 łyżką oliwy, do wrzątku włożyć makaron, gotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, osączyć na sitku i przełożyć na talerze. Dodać sos szpinakowy. Gotowe danie posypać żółtym serem.