Makaron zapiekany z kurczakiem

9 kwietnia 2013, dodał: Paulinka_K
Artykuł zewnętrzny

Składniki

Podana ilość składników starcza na 2 naczynia żaroodporne ( ok.6 osób)
– makaron op 400g ( u mnie kokardki) ,
– podwójna pierś z kurczaka ,
– starty żółty ser 25 dag ,
– pieczarki 0,5 kg ,
– 2 duże cebule ,
– 2 żółtka ,
– 1,5 szkl. śmietany 18% ,
– przyprawa do gyrosa ,
– sól ,
– pieprz ,
– bazylia ,
– masło do wysmarowania naczynia ,
– olej 1 łyżka

 

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy. Cebulkę obieramy ,kroimy w paski i szklimy na patelni z dodatkiem łyżki oleju. Pieczarki obieramy, myjemy kroimy w paski dodajemy do cebulki podduszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdy cebulka i pieczarki będą podduszone odcedzamy. Pierś z kurczaka myjemy kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Doprawiamy do smaku przyprawą do gyrosa ( ew. ulubionymi przyprawami ). Makaron, pieczarki z cebulką oraz pierś z kurczaka mieszamy i przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego ( u mnie były to 2 naczynia). W blenderze rozrabiamy śmietanę z żółtkami, doprawiamy solą i pieprzem. Gdy składniki będą dobrze rozrobione zalewamy nimi przygotowaną potrawę. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach posypujemy wierzch potrawy. Ser można posypać bazylią. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C do momentu zarumienienia się sera.