Makaron z ziołami i serem

2 sierpnia 2018, dodał: ViolkA
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

500 g Makaron
100 g Ser gorgonzola
50 g Tarty parmezan
100 g Ser Riccota
30 g Masło
100 ml Śmietana 22%
do smaku Bazylia
do smaku Rozmaryn
do smaku Natka pietruszki
do smaku Sól
do smaku Pieprz

Zagotować osoloną wodę, wrzucić makaron. Gdy paccheri lub penne (marccheroni) się gotuje, pokroić gorgonzolę i ricotte, a zioła posiekać. Jeśli są suszone, wymieszać ze śmietanką. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzać masło, wrzucić obydwa sery i podgrzewać na małym ogniu, aż powstanie kremowa masa. Wtedy wlać małą strużkę śmietanki, przyprawić sos solą i dużą ilością pieprzu. Odcedzić makaron, wrzucić do garnka z serowym sosem. Wsypać par,ezan, świeże zioła i dobrze wymieszać dużym widelcem. Posypać pietruszką i podać na stół – razem z młynkiem pieprzu który dodaje tej prostej i wyśmienitej potrawie charakteru.

Więcej ciekawych przepisów na www.przepis-y.pl 

 

file1468775085