Makaron z soczewicą

11 kwietnia 2013, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

To danie jest miłą odmianą dla osób które bardzo lubią spagetti z sosem pomidorowym, a także kolejnym pomysłem na szybki i tani obiad.

200g makaronu penne (pióra)
200g zielonej soczewicy
1 cebula
2 ząbki czosnku
250g koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki przegotowanej wody
olej
łyżeczka cukru
sól
pieprz
oregano

Soczewicę mocz kilka godzin w zimnej wodzie, a następnie ugotuj do miękkości i odcedź. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, podsmaż na oleju, a następnie wrzuć do niej obrany i posiekany czosnek. Do naczynia z usmażoną cebulą i czosnkiem dodaj ugotowaną soczewicę, koncentrat pomidorowy, wodę i cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj doprawiając solą, pieprzem i oregano. Do soczewicy w sosie pomidorowym dodaj ugotowany makaron i jeszcze raz wymieszaj.

file1365674560