Makaron z pieczarkami, groszkiem i bazylią
Artykuł zewnętrzny
– 40 dag makaronu ulubionego (ja lubię rurki, ale mogą być też wstążki)
– 30 dag pieczarek
– mała cebula
– 5 dag wędzonego boczku
– łyżka oleju
– sól, pieprz
– łyżeczka mąki
– groszek mrożony lub z puszki 15 dag
– 20 dag śmietany kremówki
– 3/8 litra rosołu
– pół pęczka bazylii
– 5 dag parmezanu
Pieczarki, cebulę pokroić, drobno posiekać. Boczek w kosteczkę, wszystko smażyć, doprawić do smaku. Oprószyć całość mąką i dodać groszek, całość zalać śmietanką i rosołem, gotować kilka minut, dodać listki bazylii, sos polać makaronem, posypać parmezanem (ja stosuję czasem ser pleśniowy bo uwielbiam), podawać na podgrzanych talerzach.