Makaron z kurczakiem po chińsku

28 marca 2013,
dodał: czarrna
Artykuł zewnętrzny

Składniki
1 pierś z kurczaka (250 g)
1 marchewka
1/4 średniego selera
1/2 papryki czerwonej
1 cebula
kilka grzybów moon
100 g pędów bambusa
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sos sojowy
1 opakowanie makaronu ryżowy
marynata:
1 łyżka miodu
sok z 1/2 cytryny
3-4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki przyprawy do kuchni chińskiej
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/3 łyżeczki imbiru
duża szczypta gałki muszkatołowej
Sposób przyrządzenia

Pierś z kurczaka pokroić w podłużne paski, zalać marynatą i odstawić do lodówki. Grzyby namoczyć. Wszystkie warzywa pokroić w „zapałkę”.

Podsmażyć, cały czas mieszając, zaczynając od marchewki i selera, potem dodać cebulę, cukinię i paprykę, a na końcu grzyby oraz pędy bambusa i smażyć jeszcze przez chwilę. Przełożyć do miski.

Usmażyć mięso (mniej więcej 3 minuty). Dodać warzywa i dokładnie wymieszać. Do 1/2 szklanki wody z moczenia grzybów dodać mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać, zagęścić potrawę.

Makaron ryżowy zalać wrzątkiem. Po kilku minutach odcedzić. Przesmażyć na łyżce oleju, przyprawić sosem sojowym.

file1364505016



FORUM - bieżące dyskusje

Reportaże, książki oparte na faktac…
Fajne książki reportażowe o wschodniej Polsce ma wydawnictwo Paśny Buriat. Łączą opisy przyrody...
Klasyka literatury - do czego wraca…
Ja lubię wrócić do "Nocy i dni"...
ulubione filmy
Ja zawsze oglądam "Jak rozpętałem II wojnę światową" - Marian Kociniak to mistrz aktorstwa...
Na jakim filmie ostatnio byłaś w ki…
"Fenicki układ" - ciekawy film z wątkami biznesowymi i kryminalnymi ,które łączą się w...