Makaron z kurczakiem po chińsku
Składniki
1 pierś z kurczaka (250 g)
1 marchewka
1/4 średniego selera
1/2 papryki czerwonej
1 cebula
kilka grzybów moon
100 g pędów bambusa
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sos sojowy
1 opakowanie makaronu ryżowy
marynata:
1 łyżka miodu
sok z 1/2 cytryny
3-4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki przyprawy do kuchni chińskiej
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/3 łyżeczki imbiru
duża szczypta gałki muszkatołowej
Sposób przyrządzenia
Pierś z kurczaka pokroić w podłużne paski, zalać marynatą i odstawić do lodówki. Grzyby namoczyć. Wszystkie warzywa pokroić w „zapałkę”.
Podsmażyć, cały czas mieszając, zaczynając od marchewki i selera, potem dodać cebulę, cukinię i paprykę, a na końcu grzyby oraz pędy bambusa i smażyć jeszcze przez chwilę. Przełożyć do miski.
Usmażyć mięso (mniej więcej 3 minuty). Dodać warzywa i dokładnie wymieszać. Do 1/2 szklanki wody z moczenia grzybów dodać mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać, zagęścić potrawę.
Makaron ryżowy zalać wrzątkiem. Po kilku minutach odcedzić. Przesmażyć na łyżce oleju, przyprawić sosem sojowym.