Makaron z delikatną cukinią i bakłażanem
Składniki dla 4 osób
• 350g makaronu Pióra Mamma Mia
• 300 g bakłażana
• 300 g cukinii
• 1 cebula
• 1 ząbek czosnku
• 400 g dojrzałych pomidorów
• pęczek bazylii
• 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
• 2 łyżki startego parmezanu
• Sól
• Pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Bakłażany umyj, obetnij końcówki i pokrój na grube zapałki. Umieść je na sicie, posyp odrobiną soli i odstaw na ok. 30 minut. W tym czasie umyj cukinie, odetnij końcówki i pokrój je na zapałki. Zblanszuj pomidory, obierz ze skórki, wyjmij pestki i posiekaj pozostały miąższ. Odciśnij nadmiar soku. Czosnek obierz ze skórki i zmiażdż. Bazylię umyj, delikatnie osusz i porwij na kawałki.
Podsmaż cebulę i czosnek na oliwie do chwili aż nabiorą złotego koloru. Wyjmij czosnek. Dodaj bakłażan, cukinię i smaż – następnie dodaj pomidory, sól i pieprz, podsmażaj przez ok. 10 minut. Zdejmij z ognia i dodaj bazylię.
Ugotuj makaron i gdy będzie ‘al dente’ odcedź go i odsącz. Dodaj sos oraz starty parmezan; podawaj gorące.