Makaron z delikatną cukinią i bakłażanem

21 lutego 2014,
dodał: jmwg
Artykuł zewnętrzny

Składniki dla 4 osób

350g makaronu Pióra Mamma Mia

300 g bakłażana

300 g cukinii

1 cebula

1 ząbek czosnku

400 g dojrzałych pomidorów

pęczek bazylii

4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

2 łyżki startego parmezanu

Sól

Pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Bakłażany umyj, obetnij końcówki i pokrój na grube zapałki. Umieść je na sicie, posyp odrobiną soli i odstaw na ok. 30 minut. W tym czasie umyj cukinie, odetnij końcówki i pokrój je na zapałki. Zblanszuj pomidory, obierz ze skórki, wyjmij pestki i posiekaj pozostały miąższ. Odciśnij nadmiar soku. Czosnek obierz ze skórki i zmiażdż. Bazylię umyj, delikatnie osusz i porwij na kawałki.

Podsmaż cebulę i czosnek na oliwie do chwili aż nabiorą złotego koloru. Wyjmij czosnek. Dodaj bakłażan, cukinię i smaż – następnie dodaj pomidory, sól i pieprz, podsmażaj przez ok. 10 minut. Zdejmij z ognia i dodaj bazylię.

Ugotuj makaron i gdy będzie ‘al dente’ odcedź go i odsącz. Dodaj sos oraz starty parmezan; podawaj gorące.

file1392985637



FORUM - bieżące dyskusje

Tomaszów Mazowiecki
W tym mieście to nie ma szans na normalną pracę - jak jest coś...
Zakazane imiona dla dzieci
Oliwka to dla mnie koszmarne imię -kojarzy się z kosmetykiem ☺
rozstępy w bardzo młodym wieku
Wahania wagi są najgorsze; wtedy skóra rozciąga się i pęka tkanka łączna. ....
Wyjazd na Podlasie
Ostatnio Lubelskie fajnie się promuje w tv, piękne mają tam widoki....