Makaron z boczkiem i topionymi serkami

12 kwietnia 2013, dodał: sylwiach
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 250 g makaronu świderki
  • 150 g wędzonego boczku
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 150 g śmietankowego serka topionego
  • mała cebulka
  • 50 ml białego półsłodkiego wina
  • sól
  • pieprz biały mielony Kamis 

Boczek kroimy w jak najmniejsze kawałki. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Rozgrzewamy patelię i wrzucamy boczek, smażymy i mieszamy aż się zrumieni. Zdejmujemy z patelni i na ten sam tłuszcz wkładamy posiekaną cebulkę. Podsmażamy aż się zeszkli. Wlewamy teraz wino, dodajemy boczek i smażymy, mieszamy aż wino odparuje. Zdejmujemy z ognia.

Na głęboka patelnię lub do garnka wlewamy śmietankę i wkładamy serki. Doprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy, mieszamy i dodajemy cebulkę z boczkiem z drugiej patelni (wraz z sokiem i tłuszczem ze smażenia). Gdy serki się już rozpuszczą i połączą z pozostałymi składnikami zdejmujemy patelnię z ognia.

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odsączamy i przekładamy na patelnię z sosem. Podgrzewamy i mieszamy około 2-3 minut. Podajemy na gorąco



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...