Makaron z boczkiem i topionymi serkami
Składniki:
- 250 g makaronu świderki
- 150 g wędzonego boczku
- 100 ml śmietanki kremówki
- 150 g śmietankowego serka topionego
- mała cebulka
- 50 ml białego półsłodkiego wina
- sól
- pieprz biały mielony Kamis
Boczek kroimy w jak najmniejsze kawałki. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Rozgrzewamy patelię i wrzucamy boczek, smażymy i mieszamy aż się zrumieni. Zdejmujemy z patelni i na ten sam tłuszcz wkładamy posiekaną cebulkę. Podsmażamy aż się zeszkli. Wlewamy teraz wino, dodajemy boczek i smażymy, mieszamy aż wino odparuje. Zdejmujemy z ognia.
Na głęboka patelnię lub do garnka wlewamy śmietankę i wkładamy serki. Doprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy, mieszamy i dodajemy cebulkę z boczkiem z drugiej patelni (wraz z sokiem i tłuszczem ze smażenia). Gdy serki się już rozpuszczą i połączą z pozostałymi składnikami zdejmujemy patelnię z ognia.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odsączamy i przekładamy na patelnię z sosem. Podgrzewamy i mieszamy około 2-3 minut. Podajemy na gorąco