Makaron z boczkiem i groszkiem

27 marca 2013, dodał: marika1503
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie mrożonego groszku (ewentualnie groszek z puszki)
  • 30 dag wędzonego boczku
  • 40 dag makaronu np. muszelki
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 dag żółtego sera
  • sól, pieprz, olej

 

PRZYGOTOWANIE:

Boczek kroimy w paski i rumienimy na małej ilości oleju. Następnie kroimy w drobną kostkę cebule i czosnek i dodajemy do podsmażonego boczku i lekko solimy. Mieszamy i dusimy na małym ogniu.  Gdy cebula będzie lekko zeszklona, dodajemy opakowanie nierozmrożonego groszku i dusimy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Aby groszek nie przywarł do patelni, możemy wlać trochę wody. Część groszku rozgniatamy na patelni, dzięki czemu potrawa nabierze lepszego smaku i aromatu. Doprawiamy pieprzem. Makaron gotujemy al. dente w lekko osolonej wodzie. Dokładnie odcedzamy i dodajemy do groszku z boczkiem. Mieszamy i chwilę dusimy na małym ogniu. Makaron z boczkiem i groszkiem podajemy na gorąco. Gotową potrawę posypujemy startym żółtym serem.



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...