Makaron z boczkiem i groszkiem
SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie mrożonego groszku (ewentualnie groszek z puszki)
- 30 dag wędzonego boczku
- 40 dag makaronu np. muszelki
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 20 dag żółtego sera
- sól, pieprz, olej
PRZYGOTOWANIE:
Boczek kroimy w paski i rumienimy na małej ilości oleju. Następnie kroimy w drobną kostkę cebule i czosnek i dodajemy do podsmażonego boczku i lekko solimy. Mieszamy i dusimy na małym ogniu. Gdy cebula będzie lekko zeszklona, dodajemy opakowanie nierozmrożonego groszku i dusimy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Aby groszek nie przywarł do patelni, możemy wlać trochę wody. Część groszku rozgniatamy na patelni, dzięki czemu potrawa nabierze lepszego smaku i aromatu. Doprawiamy pieprzem. Makaron gotujemy al. dente w lekko osolonej wodzie. Dokładnie odcedzamy i dodajemy do groszku z boczkiem. Mieszamy i chwilę dusimy na małym ogniu. Makaron z boczkiem i groszkiem podajemy na gorąco. Gotową potrawę posypujemy startym żółtym serem.