Makaron z boczkiem i groszkiem

27 marca 2013, dodał: marika1503
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie mrożonego groszku (ewentualnie groszek z puszki)
  • 30 dag wędzonego boczku
  • 40 dag makaronu np. muszelki
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 dag żółtego sera
  • sól, pieprz, olej

 

PRZYGOTOWANIE:

Boczek kroimy w paski i rumienimy na małej ilości oleju. Następnie kroimy w drobną kostkę cebule i czosnek i dodajemy do podsmażonego boczku i lekko solimy. Mieszamy i dusimy na małym ogniu.  Gdy cebula będzie lekko zeszklona, dodajemy opakowanie nierozmrożonego groszku i dusimy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Aby groszek nie przywarł do patelni, możemy wlać trochę wody. Część groszku rozgniatamy na patelni, dzięki czemu potrawa nabierze lepszego smaku i aromatu. Doprawiamy pieprzem. Makaron gotujemy al. dente w lekko osolonej wodzie. Dokładnie odcedzamy i dodajemy do groszku z boczkiem. Mieszamy i chwilę dusimy na małym ogniu. Makaron z boczkiem i groszkiem podajemy na gorąco. Gotową potrawę posypujemy startym żółtym serem.