Makaron w sosie szpinakowo- serowym
Artykuł zewnętrzny
… Ciąg dalszy wykorzystywania oleju rzepakowego… dziś wykorzystany został do przygotowania sosu szpinakowo- serowego, który został podany z makaronem :)
Składniki:
– opakowanie mrożonego szpinaku,
– 500 g makaronu świderki (najlepiej z tym smakuje i się prezentuje),
– 1 cebula,
– opakowanie sera gorgonzola.
Wykonanie:
Cebulę zeszklić na kilku łyżkach oleju rzepakowego, następnie dodać szpinak i dusić pod przykryciem ok. 15 minut. W tym czasie ugotować makaron, wg własnych upodobań lub instrukcji na opakowaniu. Szpinak doprawić do smaku i dodać do niego pokruszony ser. Dusić do czasu, aż ser się rozpuści. Sos szpinakowo- serowy dodać do ugotowanego makaronu, wszystko razem wymieszać i zjeść ;)
Makaron ten dobrze smakuje z ostro przyprawioną sałatką z lekkim sosem na bazie oleju rzepakowego.