Makaron ryżowy na pieczarkowo

9 maja 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Dodatek do II dań lub samodzielne danie bezmięsne .

Czas : 30 minut

Składniki :

  • ½ opakowanie makaronu ryżowego Tagliatelle ( wstążki )
  • 15 dag pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 Bulionetka drobiowa Knorra
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki oleju ( użyłam z pestek winogron )
  • 2 łyżki masła
  • pieprz mielony
  • sól
  • 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki

Zagotować 1,5 litra wody z Bulionetką i kurkumą . Wrzucić makaron i zostawić pod przykryciem na 10 minut .Pieczarki oczyścić i podsmażyć na rumiano na oleju .Cebulę obrać i pokroić w piórka . Dołożyć do pieczarek gdy będą już podrumienione .Smażyć aż cebula i pieczarki będą rumiane .Dołożyć masło. Odsączyć makaron i dołożyć na patelnię z pieczarkami. Wymieszać i chwilę ogrzewać . Doprawić do smaku solą i pieprzem .

Podawać do mięs , ryby lub jako samodzielne danie .

Ja podałam tym razem z Morszczukiem smażonym i Kiszoną kapustą obgotowaną

file1273398393