Makaron razowy z pokrzywą
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 2 szklanki makaronu razowego (u mnie są to świderki),
- 20 dag żółtego sera light
- 20 dag salami (użyłam paprykowe)
- 8 płatów marynowanej papryki,
- 6 jaj
- sól, pieprz
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu
- garstka zieleniny – u mnie była to sparzona wrzątkiem pokrzywa i rzeżucha.
PRZYGOTOWANIE:
Jaja gotujemy na twardo. Studzimy. Makaron gotujemy al dente (w osolonej wodzie, najlepiej z kilkoma kroplami oliwy-aby się nie sklejał). Jajka, paprykę, salami i ser kroimy w kostkę. Zieleninę siekamy. Z majonezu i jogurtu robimy sos-mieszamy je ze sobą, doprawiając solą i pieprzem do smaku. Makaron mieszamy z pozostałymi składnikami i sosem. Chłodzimy godzinkę w lodówce.