Makaron po bolońsku
Składniki:
250 gram makaronu
300 g pieczarek
duża cebula
200 gram mięsa mielonego
puszka pomidorów bez skórki/3 łyżki koncentratu pomidorowego
sól,pieprz do smaku
ostra papryka,bazylia
żółty ser(użyłam goudy)
natka pietruszki
Najpierw obieramy cebulę i drobno siekamy. Oczyszczamy grzyby i siekamy w plasterki. Na patelni na masełku podsmażamy mielone mięso,dodajemy pieczarki i cebulę. Do woka(ale może byc też garnek) wlewamy 750 ml zimnej wody i wsypujemy makaron. Przykrywamy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i dodajemy podsmażone produkty. Wlewamy zmiksowane pomidory/koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku solą,pieprzem,pstrą papryką i bazylią. Przykrywamy i dusimy aż makaron zmięknie.
Przed podaniem mieszamy z posiekaną natką pietruszki. Na talerzu posypujemy startym żółtym serem. Smacznego :)