Makaron po bolońsku

12 kwietnia 2013, dodał: sylwiach
Artykuł zewnętrzny

Składniki:
250 gram makaronu

300 g pieczarek

duża cebula

200 gram mięsa mielonego

puszka pomidorów bez skórki/3 łyżki koncentratu pomidorowego

sól,pieprz do smaku

ostra papryka,bazylia

żółty ser(użyłam goudy)

natka pietruszki

Najpierw obieramy cebulę i drobno siekamy. Oczyszczamy grzyby i siekamy w plasterki. Na patelni na masełku podsmażamy mielone mięso,dodajemy pieczarki i cebulę. Do woka(ale może byc też garnek) wlewamy 750 ml zimnej wody i wsypujemy makaron. Przykrywamy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i dodajemy podsmażone produkty. Wlewamy zmiksowane pomidory/koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku solą,pieprzem,pstrą papryką i bazylią. Przykrywamy i dusimy aż makaron zmięknie.

Przed podaniem mieszamy z posiekaną natką pietruszki. Na talerzu posypujemy startym żółtym serem. Smacznego :)

file1365762630