Makaron penne z sosem podwójnie pomidorowym
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
• 200g makaronu pióra Mamma Mia
• 50 g wędzonego boczku
• pół cebuli
• 1 ząbek czosnku
• oliwa z oliwek
• 50 g suszonych pomidorów
• 200 g krojonych pomidorów z puszki
• sól i pieprz
• liście bazylii
• ser dojrzewający do podania
Przygotowanie:
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć z odrobiną oliwy z oliwek. Dodać pokrojoną cebulę i czosnek, podsmażyć. Dodać pokrojone drobno suszone pomidory, przesmażyć przez chwilę następnie dodać pomidory z puszki. Dusić całość aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. W tym czasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Odcedzony makaron dodać do sosu i dusić całość przez chwilę aż sos pokryje makaron. Dodać listki bazylii, wymieszać. Przed podaniem posypać startym serem.