Makaron na słodko z makiem i bakaliami

12 kwietnia 2013, dodał: sylwiach
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 200 g makaronu łazanki
  • szklanka zmielonego maku
  • pół szklanki śmietanki 30%
  • 2 łyżki miodu
  • opakowanie cukru waniliowego
  • pół szklanki rodzynek
  • posiekane orzechy laskowe
  • płatki migdałowe
  • łyżka startej skórki z pomarańczy 

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.

Do małego garnka wlewamy śmietankę i podgrzewamy. Wsypujemy mak, rodzynki, migdały i orzechy. Wlewamy miód i wsypujemy cukier waniliowy. Mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu. Wsypujemy startą skórkę z pomarańczy.

Odcedzony makaron wkładamy do salaterki i wlewamy masę makową. Mieszamy i podajemy na ciepło.