Makaron jako składnik zbilansowanej diety – co zrobić by rzeczywiście nim był?

Avatar photo
11 grudnia 2019,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Makaron – zdrowy, czy nie? Czasami jest uważany za element potrawy, który służy jedynie temu, żeby czuć sytość po posiłku. Tymczasem, odpowiednio dobrany i przygotowany, może być źródłem wielu cennych składników odżywczych, witamin i składników mineralnych. Jaki makaron jest zdrowy?

Rola mąki

Wiele osób zadaje sobie pytanie: czy makaron jest zdrowy, jednak odpowiedź na to pytanie wcale nie jest oczywista. Wszystko zależy bowiem od tego po co sięgniemy na sklepowej półce. Rodzajów makaronu jest bardzo dużo i mowa tu nie tylko o podziale ze względu na kształt. Ten jest również bardzo istotny, w tym przypadku wybór zależy od tego jakiego efektu kulinarnego spodziewamy się po naszej potrawie. Mówiąc w skrócie, co zamierzamy z makaronem zrobić: nadziać, polać sosem, wykorzystać do zapiekanki, czy może dodać do zupy. Jednak pod kątem zdrowotnym najważniejszy jest podział ze względu na rodzaj mąki, z której został nasz makaron przygotowany, znaczenie ma zarówno rodzaj zboża bazowego, jak i to czy mąka była oczyszczana, czy też pełnoziarnista. Do wyboru są również makarony ze zbóż bezglutenowych. A może warto czasami wybrać makaron, który z mąką nie ma nic wspólnego i został zrobiony np. z roślin strączkowych? Dzięki temu mamy szansę na dodatkową porcję białka w posiłku.

Czy sposób przygotowania ma znaczenie?

Odpowiedź na to pytanie jest krótka – ma i to duże. Tak naprawdę od tego w dużej mierze zależy czy nasza potrawa będzie zdrowa, czy nie. Czy okaże się tucząca, czy będzie elementem odpowiednio zbilansowanej diety. Warto wiedzieć, że po ostudzeniu nabiera  makaron właściwości jeszcze ciekawszych, staje się bowiem źródłem skrobi opornej, która ma duże znaczenie dla naszego organizmu.

Można przewrotnie powiedzieć, że makaron zdrowy to taki, który został dobrze dobrany do naszych potrzeb i warunków, a później odpowiednio przygotowany. Żeby dokonać odpowiedniego wyboru najlepiej zapoznać się ze wszystkimi możliwościami i poczytać więcej na ten temat, dzięki temu poznamy wady i zalety każdego rodzaju. Warto również dokładnie czytać informacje na opakowaniu, dotyczące składu i zalecanego sposobu gotowania.

Dowiedz się więcej na https://ekoaleja.eu/Makaron-od-kuchni-czy-jest-zdrowy-i-ktory-warto-jesc

 

 

 

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.