Majonez wegański na płatkach ryżowych – gęsty, czosnkowy

Avatar photo
16 października 2025,
dodał: Małgorzata Kopeć

Wegańskie przepisy cieszą się ostatnio ogromnym powodzeniem, i to nie tylko ze względu na specyfikę ich wykonywania i ideologię, ale też smak i prozdrowotny charakter. Majonezy wegańskie są przygotowywane najczęściej na bazie białej fasoli oraz mleka sojowego, ale jeśli ktoś chce uzyskać najbardziej zbliżony majonez do tego jajecznego, dodatkowo gęsty to zapraszamy do naszego sprawdzonego przepisu. Majonez można wzbogacić dodatkami takimi jak: płatki drożdżowe, specjalna sól czarna Kala Namak* (dodaje wspaniałego posmaku jajecznego) oraz np: chili, koperek, natka pietruszki, chrzan, itp.

Płatki ryżowe są dostępne praktycznie w każdym sklepie. Majonez można oczywiście przygotować na bazie tradycyjnego ryżu, ale ten na płatkach wykonuje się naprawdę błyskawicznie. Będziesz zaskoczona kremowym delikatnym smakiem majonezu, który świetnie komponuje się z potrawami z grilla, warzywami, burgerami itp.

składniki:

1/2 szklanki płatków ryżowych
1,5 szklanki niesłodzonego mleka sojowego lub ryżowego (smak mleka ryżowego jest bardziej neutralny)
2 łyżki stołowe octu jabłkowego lub soku z cytryny
maksymalnie 1 szklanka przegotowanej wody
2 łyżki musztardy
1/3 szklanki oleju rzepakowego
sól himalajska lub czarna Kala Namak*
świeżo zmielony pieprz
2 ząbki czosnku lub inne ulubione dodatki np: płatki chili, koperek

opcjonalnie: łyżeczka płatków drożdżowych (naturalny glutaminian sodu)

* można oczywiście użyć ugotowanego ryżu, ale z płatków ryżowych przepis przygotowuje się znacznie szybciej.

Przygotowanie:

Do wysokiego garnka wsyp płatki i zalej mlekiem, gotuj na małym ogniu około 3 minuty. Odstaw w chłodne miejsce, a następnie zmiksuj masę, dodaj ocet cały czas miksując, dodawaj powoli olej i musztardę i dalej miksuj. Dodaj wody jeśli masa okazuje się zbyt gęsta i zwarta. Dopraw do smaku przyprawami i ulubionymi dodatkami. Majonez gotowy!

 

*Kala Namak (czarna sól lub czarna sól indyjska), to tradycyjna indyjska przyprawa, o słonym smaku i charakterystycznym posmaku i zapachu jajek. W Indiach wykorzystują ją gospodynie domowe do gotowych  mieszanek przyprawowych, ostrych sosów i dipów, pikantnych przekąsek oraz owoców.

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.