Majonez wegański na płatkach ryżowych – gęsty, czosnkowy

1 października 2018, dodał: Katarzyna Lewandowska
Artykuł zewnętrzny

Wegańskie przepisy cieszą się ostatnio ogromnym powodzeniem, i to nie tylko ze względu na specyfikę ich wykonywania i ideologię, ale też smak i prozdrowotny charakter. Majonezy wegańskie są przygotowywane najczęściej na bazie białej fasoli oraz mleka sojowego, ale jeśli ktoś chce uzyskać najbardziej zbliżony majonez do tego jajecznego, dodatkowo gęsty to zapraszamy do naszego sprawdzonego przepisu. Majonez można wzbogacić dodatkami takimi jak: płatki drożdżowe, specjalna sól czarna Kala Namak* (dodaje wspaniałego posmaku jajecznego) oraz np: chili, koperek, natka pietruszki, chrzan, itp.

Płatki ryżowe są dostępne praktycznie w każdym sklepie. Majonez można oczywiście przygotować na bazie tradycyjnego ryżu, ale ten na płatkach wykonuje się naprawdę błyskawicznie. Będziesz zaskoczona kremowym delikatnym smakiem majonezu, który świetnie komponuje się z potrawami z grilla, warzywami, burgerami itp.

składniki:

1/2 szklanki płatków ryżowych
1,5 szklanki niesłodzonego mleka sojowego lub ryżowego (smak mleka ryżowego jest bardziej neutralny)
2 łyżki stołowe octu jabłkowego lub soku z cytryny
maksymalnie 1 szklanka przegotowanej wody
2 łyżki musztardy
1/3 szklanki oleju rzepakowego
sól himalajska lub czarna Kala Namak*
świeżo zmielony pieprz
2 ząbki czosnku lub inne ulubione dodatki np: płatki chili, koperek

opcjonalnie: łyżeczka płatków drożdżowych (naturalny glutaminian sodu)

* można oczywiście użyć ugotowanego ryżu, ale z płatków ryżowych przepis przygotowuje się znacznie szybciej.

Przygotowanie:

Do wysokiego garnka wsyp płatki i zalej mlekiem, gotuj na małym ogniu około 3 minuty. Odstaw w chłodne miejsce, a następnie zmiksuj masę, dodaj ocet cały czas miksując, dodawaj powoli olej i musztardę i dalej miksuj. Dodaj wody jeśli masa okazuje się zbyt gęsta i zwarta. Dopraw do smaku przyprawami i ulubionymi dodatkami. Majonez gotowy!

 

*Kala Namak (czarna sól lub czarna sól indyjska), to tradycyjna indyjska przyprawa, o słonym smaku i charakterystycznym posmaku i zapachu jajek. W Indiach wykorzystują ją gospodynie domowe do gotowych  mieszanek przyprawowych, ostrych sosów i dipów, pikantnych przekąsek oraz owoców.

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Czy da się przeżyć za 10 zł dzienni…
Czasem można się ograniczyć, ale ja szczerze mówią nie umiałabym długo przeżyć bez mięsa,...
Czy da się przeżyć za 10 zł dzienni…
Znalazłam artykuł, gdzie ktoś opisywał, co kupił na całodzienne wyżywienie i ciekawe, że wydał...
Podwyżki opłat sanatoryjnych
Sanatorium za bardzo nie leczy, tylko czasowo poprawia funkcjonowanie człowieka. A leki trzeba...
Narząd najszybciej się starzejący.…
U mnie to chyba mózg bo ciągle czegoś zapominam ostatnio :D