Majonez po grecku na różne sposoby

21 marca 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki na 8 do 10 osób:

* Żółtka 2 szt.
* Musztarda 2 łyżeczki
* Sok z cytryny lub ocet 2 łyżeczki
* Oliwa z oliwek 1 i ¼ szklanki

Przygotowanie:

Żółtka , musztardę i sól miksować przez 2-3 sekundy, wlewać bardzo cienkim strumieniem oliwe i wkraplać sok z cytryny lub ocet, doprawić pieprzem.

Warianty:

1.     Agioli: Do podstawowego przepisu dodać 2 ząbki czosnku.

2.     Różowy majonez: Do podstawowego przepisu dodać 1 łyżkę keczupu, 1 łyżkę koniaku i 5 kropli tabasko. Majonez ten wyśmienicie smakuje jako sos do surowych drobno pokrojonych warzyw jak np.: marchewka pokrojona w cienkie paski , kalafior, pieczarki itp.

3.     Majonez niskokaloryczny : wymieszać 1 szklankę majonezu z 1 szklanką greckiego gęstego jogurtu.

Uwaga ważne aby składniki miały temperaturę otoczenia. Pozwoli to uniknąć zwarzeniu się majonezu.

Przepis pochodzi ze strony www.vafidis.pl

file1300716739