Majonez po grecku na różne sposoby

Avatar photo
21 marca 2011,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki na 8 do 10 osób:

* Żółtka 2 szt.
* Musztarda 2 łyżeczki
* Sok z cytryny lub ocet 2 łyżeczki
* Oliwa z oliwek 1 i ¼ szklanki

Przygotowanie:

Żółtka , musztardę i sól miksować przez 2-3 sekundy, wlewać bardzo cienkim strumieniem oliwe i wkraplać sok z cytryny lub ocet, doprawić pieprzem.

Warianty:

1.     Agioli: Do podstawowego przepisu dodać 2 ząbki czosnku.

2.     Różowy majonez: Do podstawowego przepisu dodać 1 łyżkę keczupu, 1 łyżkę koniaku i 5 kropli tabasko. Majonez ten wyśmienicie smakuje jako sos do surowych drobno pokrojonych warzyw jak np.: marchewka pokrojona w cienkie paski , kalafior, pieczarki itp.

3.     Majonez niskokaloryczny : wymieszać 1 szklankę majonezu z 1 szklanką greckiego gęstego jogurtu.

Uwaga ważne aby składniki miały temperaturę otoczenia. Pozwoli to uniknąć zwarzeniu się majonezu.

Przepis pochodzi ze strony www.vafidis.pl

file1300716739



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.