Majonez po grecku na różne sposoby | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Majonez po grecku na różne sposoby

21 marca 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki na 8 do 10 osób:

* Żółtka 2 szt.
* Musztarda 2 łyżeczki
* Sok z cytryny lub ocet 2 łyżeczki
* Oliwa z oliwek 1 i ¼ szklanki

Przygotowanie:

Żółtka , musztardę i sól miksować przez 2-3 sekundy, wlewać bardzo cienkim strumieniem oliwe i wkraplać sok z cytryny lub ocet, doprawić pieprzem.

Warianty:

1.     Agioli: Do podstawowego przepisu dodać 2 ząbki czosnku.

2.     Różowy majonez: Do podstawowego przepisu dodać 1 łyżkę keczupu, 1 łyżkę koniaku i 5 kropli tabasko. Majonez ten wyśmienicie smakuje jako sos do surowych drobno pokrojonych warzyw jak np.: marchewka pokrojona w cienkie paski , kalafior, pieczarki itp.

3.     Majonez niskokaloryczny : wymieszać 1 szklankę majonezu z 1 szklanką greckiego gęstego jogurtu.

Uwaga ważne aby składniki miały temperaturę otoczenia. Pozwoli to uniknąć zwarzeniu się majonezu.

Przepis pochodzi ze strony www.vafidis.pl

file1300716739



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jakie radio?
Ja bardzo lubię słuchać radia RMF FM lub radia ESKA
kto jest fotografikiem?
Artysta fotografik zajmuje się robieniem zdjęć, przekazując innym swoją wizję świata bądź dokumentując zastaną rzeczywistość....
hollywoodzki uśmiech - czy to możli…
Hollywoodzki uśmiech to nic innego jak wcześniej wspomniany biały uśmiech, symetryczny i pozbawiony...
Ubiór na rozmowę kwalifikacyjną
W przypadku kobiet mogą być to ciemne jeansy, koszula i marynarka lub kardigan/sweter...