Majonez domowy na oleju rzepakowym

13 marca 2013, dodał: milady
Artykuł zewnętrzny

Domowy majonez jest:pyszny, gęsty i bez konserwantów. Doskonały zarówno do jajek jak i sałatek, kanapek itp.Pyszny, gęsty i bez konserwantów. Doskonały zarówno do jajek jak i sałatek, kanapek itp.

 

Składniki:

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • szczypta soli
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • sól, pieprz

Jajko sparzamy, oddzielamy białko od żółtka.

Żółtko przekładamy do wysokiej miski, dodajemy musztardę, cukier, ocet , sól i pieprz- miksujemy, cienką strużką wlewamy olej cały czas miksując, aż do momentu jak masa będzie miała stałą konsystencję. Masa mocno zgęstnieje.

Domowy majonez należy jak najszybciej wykorzystać, przetrzymujemy w zamkniętym słoiczku w lodówce 1-2 dni, najlepszy jest zaraz po przygotowaniu.

Do majonezu użyłam oleju rzepakowego, który Wam polecam.

Dzięki uprzejmości portalu Uroda i Zdrowie mogłam zapoznać się z akcją   „Pokochaj olej rzepakowy

Różnorodność olejów na rynku jest ogromna. Dziś przybliżę Wam jeden z nich, który moim zdaniem jest godny uwagi i stosowania w kuchni, a wciąż tak mało popularny.

  1. Olej rzepakowy zawiera najwięcej drogocennych kwasów Omega-3, jednocześnie posiada jeden z najniższych poziomów nasyconych kwasów tłuszczowych, które mają niekorzystny wpływ na nasz organizm.
  2. Stanowi on bogate źródło cennych dla zdrowia witamin: witaminy E- zwanej witaminą młodości oraz prowitaminy A, a także steroli roślinnych, które wspomagają nasz organizm w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
  3. Olej rzepakowy ma neutralny smak i zapach, dzięki czemu wydobywa smak oraz aromat przygotowywanych dań.
  4. Może być używany zarówno do potraw przygotowywanych na ciepło i zimno. Dzięki temu jest idealny do smażenia, sosów, sałatek i wypieku ciast.
  5. Olej rzepakowy jest bezsprzecznie najdłużej utrzymującym świeżość tłuszczem kuchennym.
  6. Jest mniej kalorycznym tłuszczem niż inne. Jak to możliwe? Odsącza się go po smażeniu dużo łatwiej niż inne oleje, dzięki czemu potrawy na nim przyrządzone mają aż o 5 do 10 proc. mniej kalorii niż te usmażone na innym tłuszczu.

By olej nie stracił swoich walorów, musi być prawidłowo przechowywany. Kupując olej rzepakowy, pamiętajmy o tym, żeby:

  • Nie przelewać go z butelki do innego naczynia – opakowanie fabryczne pozwoli mu dłużej zachować trwałość oraz zapobiegnie jego potencjalnemu zanieczyszczeniu;
  • Trzymaj zamknięty w chłodzie i cieniu – żeby uchronić składniki zawarte w oleju przed utlenieniem, pamiętaj o dokładnym zamknięciu butelki.

DO CZEGO UŻYWAĆ
Olej rzepakowy jest tłuszczem uniwersalnym, może być stosowany do:

  1. Pieczenia – oleju rzepakowego możesz użyć zarówno do pieczenia mięs (natrzeć nim kurczaka, polać pieczeń), jak też ciast.
  2. Sałatki –  Olej rzepakowy dobrze łączy się z przyprawami, może być użyty do sosów i majonezów lub samodzielnie do polania warzyw.
  3. Potrawy dla dzieci – olej rzepakowy może zastąpić masło w zupkach lub przecierach podawanych małym dzieciom (od 6. miesiąca życia).
  4. Smażenie ale tylko raz – dzięki wysokiej stabilności, na oleju rzepakowym smaży się świetnie i może on być podgrzewany do bardzo wysokich temperatur, nie tracąc, jak inne tłuszcze, swoich korzystnych właściwości.

 

Testowała:

Jolanta – Gotowanie od zawsze sprawiało mi przyjemność. Szukając inspiracji w Internecie zapragnęłam sama wyruszyć w kulinarną podróż. Możliwość testowania produktów przybliżyłoby mnie do raju kulinarnego. Swoja pasję dzielę z mężem który robi zdjęcia moim potrawą.
Prowadzi bloga: www.kulinarny-swiat.pl