Lunchboksy – pomysły na cały tydzień
Lunch lub przekąska, które można zapakować do pudełka i zjeść w ciągu dnia będą idealnym rozwiązaniem dla każdego, kto stara się zdrowo odżywiać lub jeść o regularnych porach, jednak nie ma dużo czasu w ciągu dnia na gotowanie. Oto inspiracja na zdrowe lunche na cały tydzień, które można przygotować wieczorem lub rano, by były gotowe do zabrania i zjedzenia, gdziekolwiek będziesz!
Sałatka z kuskusem i warzywami
Kuskus, nie tylko gotowy jest w kilka minut, ale również jest bardzo pożywny i hamuje uczucie głodu na długi czas. Idealnie pasować będą do niego ugotowane lub świeże warzywa, sos do sałatek lub oliwa z oliwek i pokrojona w kostkę mozzarella. Smaku doda również kukurydza, ciecierzyca oraz awokado.
Bajgiel z wędzonym łososiem i twarożkiem
Twarożek możemy przygotować samodzielnie, mieszając chudy twaróg ze śmietaną lub jogurtem i solą lub zastąpić go śmietankowym lub jogurtowym serkiem do smarowania. Dodajemy wędzonego łososia, który zawiera zdrowe dla organizmu tłuszcze i kwasy omega 3, świeże liście sałaty, rzodkiewkę lub inne ulubione warzywa, szczypiorek i koperek.
Placuszki owsiane z bananem i jogurtem
Dla wielbicieli lunchy na słodko, świetnie sprawdzą się gotowe w 10 minut, dietetyczne placuszki. W misce łączymy ze sobą 2 jajka, pół szklanki płatków owsianych i jednego banana, którego rozgniatamy widelcem. Następnie, na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i nakładamy masę łyżką stołową, by uformować placuszki. Smażymy je przez kilka minut z obu stron. Gdy są gotowe, wystarczy przełożyć je do pojemnika i dodać jogurt, owocowy lub naturalny. Dobrym pomysłem będzie też dodanie pokrojonego w kostkę banana lub innych ulubionych owoców i garści orzechów.
Grillowany kurczak z ryżem i brokułami
Banalne w swojej prostocie danie, które jest jednym z najbardziej popularnych rozwiązań na posiłek w ciągu dnia. By był jednak zdrowy, kurczaka warto przygotować na grillu – sprawdzi się do tego patelnia grillowa lub grill elektryczny, a unikać smażenia. Do kurczaka i ryżu dodajemy ugotowane brokuły lub inne warzywa – kalafiora, cukinię czy szparagi. By danie nie było suche lub mdłe, warto dodać również oliwę z oliwek lub przygotować własny sos, na przykład na bazie jogurtu i czosnku.
Sałatka z tuńczykiem, makaronem i jajkiem
Potrzebować będziemy tuńczyka z puszki, dwa ugotowane jajka, ogórki kiszone, pomidory i cebulę. Składniki te kroimy w kostkę i dodajemy do ugotowanego wcześniej przez nas, ulubionego makaronu – świderków, kokardek lub rurek. Całość mieszamy ze śmietaną 18% lub jogurtem i dodajemy soli i pieprzu. Można dodać również majonez, jednak niewielką ilość (1-2 łyżki), by ograniczyć kaloryczność naszego posiłku. Makaron jest dobrym rozwiązaniem na lunch również pod innymi postaciami, można przyrządzić go ze szpinakiem i serem, z warzywami czy w sosie pomidorowym.
Tortilla z krewetkami
Podgrzany na patelni placek tortilli posmarować możemy hummusem, jogurtem naturalnym lub rozgniecionym wcześniej w misce z solą i pieprzem awokado. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy pokrojony w kostkę czosnek, a następnie obrane z pancerzyków krewetki. Do tortilli dodajemy świeże liście sałaty i warzywa – pomidora, ogórka, paprykę oraz krewetki, zawijamy i gotowe!
zobacz również: