Lubisz serek wiejski? Z tymi dodatkami poprawi pracę jelit i serca

Avatar photo
18 maja 2025,
dodał: Ewelina Szadkowska

Na liście naszych codziennych zakupów występuje wiele produktów nabiałowych. Wiele osób preferuje serek wiejski, gdyż jest delikatny w smaku i zawsze obecny na sklepowych półkach. Doceniają także jego wartości odżywcze, na czele z białkiem potrzebnym do budowy naszych mięśni i wapniem jako budulcem kości. Zwykle trafia na kanapkę, jednak warto spożywać go także bezpośrednio, dodając różne zdrowe produkty. Dziś podpowiadamy, jak podkręcić pracę jelit dzięki spożywaniu serka wiejskiego z odpowiednimi dodatkami.

Miłośnicy serka wiejskiego znają wiele sposobów jego podania. Młodsi wolą słodkie dodatki, a starsi pikantne lub kwaśne. Od tego, co dodamy do serka, zależy też nasze zdrowie. Niżej zdradzamy, po jakie produkty warto sięgnąć w tym celu.

serek

Olej lniany pasuje do serka

Ten rodzaj oleju jest bardzo zdrowy, jednak wiele osób ma problem z zaakceptowaniem jego smaku. Jeśli dodamy go do serka, to automatycznie poprawiamy ten aspekt, a cała mieszanka świetnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego. Odżywia kolonię pożytecznych bakterii i zwalcza stany zapalne, a dodatkowo wspiera pracę serca. Zdrowe kwasy tłuszczowe są najlepsze w usprawnianiu krążenia i walce ze złym cholesterolem. Pomagają w konsekwencji obniżyć ciśnienie krwi, co wpływa na uniknięcie ryzyka ciężkich zawałów serca i udarów mózgu. Przeciwdziała miażdżycy i wydłuża nasze życie w zdrowiu.

Inulina – słodki dodatek z błonnikiem

Jeśli chcemy uzyskać szybką przekąskę na słodko, warto wymieszać serek wiejski z inuliną. Jest to naturalny prebiotyk, który wspomaga rozwój dobrych bakterii w przewodzie pokarmowym. Jest szczególnie bogaty w błonnik, dzięki czemu sprawdza się w diecie ograniczającej kalorie. Daje uczucie sytości i jednocześnie wspomaga odchudzanie. Dzięki inulinie nasze jelita pracują prawidłowo i nie ma problemu z regularnością wypróżnień. Warto ją włączyć do naszego menu na stałe, by uregulować procesy trawienne. Znakomicie zastępuje cukier jako jego zdrowszy zamiennik, który szczególnie docenią diabetycy. Pasuje do wielu przekąsek i deserów, a takze do napojów.

Do serka wiejskiego możemy dodać także świeże owoce czy orzechy. Każdy dodatek, który będzie wspierał pracę żołądka i jelit, jest tu polecany. W komponowaniu zdrowych posiłków ogranicza nas tylko wyobraźnia. Dzięki nim wzmocnimy nasze zdrowie i będziemy w naturalny sposób przeciwdziałać welu chorobom cywilizacyjnym.