Łosoś z „żółtym oczkiem”

15 stycznia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Dzwonko z łososia z jajeczno-koperkowym farszem .

Czas : 45 minut + 1 godzina marynowanie łososia

Składniki :

1 dzwonko z łososia ( ok. 15 dag )

2 jajka na twardo

1 jajko surowe

3 łyżki bułki tartej

3 łyżki pokrojonego koperku

sól

pieprz zielony mielony

2 łyżki oleju słonecznikowego

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki soku z pomarańczy

Z dzwonka łososia delikatnie wyciąć ości wraz z kawałkiem kręgosłupa .Uważać by nie przeciąć skóry , by dzwonko się nie rozpadło .

Zmieszać olej z sokiem z cytryny, pomarańczy , szczyptą soli i mielonego zielonego pieprzu . Natrzeć łososia i zostawić w lodówce na minimum 1 godzinę .

Jajka na twardo rozetrzeć na miazgę ( ja robię to widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków- tym z dziurkami ) .Dodać surowe jajko, bułkę tartą ( dosypywać po trochę tak by osiągnąć lekko ścisłą masę – jak trzeba to zwiększyć ilość ).Wsypać koperek . Wyrobić . Doprawić sola i pieprzem .

Odsączyć łososia z marynaty . Farsz uformować w lekko spłaszczony owal i ułożyć w środku dzwonka . Owinąć dzwonko wokół farszu . Obwiązać wokół nicią .

Ułożyć na kawałku pora w parowarze i gotować 20 minut ( od zagotowania wody ) .

Podawać z maślanym puree ziemniaczanym i surówką .Lub delikatnym puree ziemniaczanym ( zrobionym z odrobiną słodkiej śmietanki ) i delikatnym sosem cytrynowym .

file1263572859



FORUM - bieżące dyskusje

Szkodliwe składniki chipsów
Każde smażone danie czy przekąska zawiera akrylamid ....
Dziwne ogłoszenia
Lepsi są red pilianie co to uważają że kobiety to samo zło,...
Cienie pod oczami
Są dobre korektory w odcieniu zieleni, one świetnie maskują cienie....
Pomysł na ferie zimowe
Wisła i Polańczyk są najlepsze na feryjne wyjazdy.